ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teorin: Människan kan härstamma från en grishybrid

Gustaf Eriksson · 1 Dec 2013
Uppdaterad 1 Dec 2013

En schimpans parade sig med en gris. Resultatet blev en hybrid, som la grunden för människoarten. Det hävdar en berömd amerikansk forskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Är det här människans anfäder?
Är det här människans anfäder?Foto: TT

Det är välkänt att vi människor har mycket gemensamt med schimpanserna. Men enligt den välkända genetikern Eugene McCarthy har vi flera egenskaper som är svåra att förklara med vårt släktskap med aporna. Det rapporterar Daily Mail.

Bland det som sticker ut finns hårlös hud, ett tjockt lager underhudsfett och utskjutande näsor. Inget av detta delar vi med schimpanserna. I stället är det ett annat djur som har dessa egenskaper.  ”Svaret är Sus scrofa, en vanlig gris,” skriver forskaren på sin hemsida.

Där lägger McCarty fram hypotesen att en honschimpans och en hangris någon gång för mycket länge sedan strålade samman i ett intimt möte. Ur detta kom en hybrid som senare kom att utvecklas till människa.

Men teorin har fått hård kritik. En forskarblogg skriver att schimpanser och grisar är för olika för att överhuvudtaget kunna få någon avkomma.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro