ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teorin: Det kommer att hända med jorden de kommande miljarden åren

Jonna Nordlund · 20 Maj 2017
Uppdaterad 20 Maj 2017
Det har skett många förändringar med jorden under årens gång, och allt mer väntar för vår planet i framtiden.

Det har skett många förändringar med jorden under årens gång, och allt mer väntar för vår planet i framtiden. Foto: Shutterstock/IBL


Kommer det att finnas flera människoarter i framtiden? Består jorden endast av en kontinent om 250 miljoner år och när kommer nästa istid att äga rum? Här är några av de mest populära teorierna som finns om vår planets, och mänsklighetens, framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

Människor har funnits på jorden i omkring 200 000 år och har redan hunnit med en hel del förändringar. Från att vara koloniserade i Afrika har människor spridit sig runt hela jorden – ja, vi har till och med varit på månen. Men vad kan vi förvänta oss av de kommande miljarden åren? Kommer människor ens att fortsätta att existera så länge?

Kanske, men om vi gör det kommer det inte vara på denna planet. I alla fall inte om vi ska tro på Real Life Lore och deras sammanställning av forskarteorier över vad som väntar jorden och mänskligheten i framtiden.

Nedan hittar du några av de händelser som skulle kunna äga rum om allt från 10 000–1 000 000 000 år framåt i tiden.

10 000 årOm människor kommer att fortsätta att globalisera världen i den takt vi gör nu kommer de mänskliga genetiska skillnader som existerar i dag, som exempelvis människor med olika hudfärger, hårfärger och ögonfärger, inte längre att vara regionaliserade. De lär alltså att vara jämnt utspridda över jorden.

20 000 årInte ett enda modernt språk kommer att vara igenkännbart om 20 000 år då endast en procent av de ord som finns i dag tros finnas kvar.

50 000 årOm mänskligheten lyckas överleva 50 000 år till får de vara beredda på en riktigt lång och riktigt kall vinter – här väntas nämligen nästa istid att äga rum. Oavsett hur den globala uppvärmningen kommer att utvecklas.

Vill du hinna se Niagara-fallen är det också bäst att göra detta inom de närmsta 50 000 åren eftersom fallen då helt kommer att ha gått ihop med Lake Erie.

Om 50 000 år kommer du också ha mer tid på dygnet, vårt dygn kommer här att ha blivit längre – med en hel sekund.

Om 100 000 år kan det vara möjligt för människor att bo på mars.
Om 100 000 år kan det vara möjligt för människor att bo på mars.Foto: Shutterstock/IBL, Nasa

100 000 årNu kommer du inte längre att kunna peka ut lilla och stora Karlavagnen på stjärnhimlen. De stjärnkonstellationer vi ser på himlen i dag kommer vara helt förändrade.

Drömmer du om att bo på Mars är det cirka år 102017 du ska se fram emot. 100 000 år är tiden det enligt teorier lär ta att göra det möjligt för att göra vår röda grannplanet beboelig.

250 000 årLōʻihi-vulkanen kommer att ha stigit över vattenytan och därmed fyllt på med en ö-del i den hawaiianska ö-kedjan.

LÄS MER
Forskarna: Därför kommer vi troligtvis aldrig hitta liv i rymden

1 000 000 årEtt supervulkanutbrott, likt det utbrott som hände för 70 000 år sedan som nästan utplånade hela mänskligheten, kommer med stor sannolikhet att ha ägt rum inom en miljon år. 3 200 kubikkilometer aska väntas kunna komma från supervulkanens utbrott.

För de som alltid har velat se en stjärna explodera gäller det att hålla sig vid liv i upp mot en miljon år till. Det är nämligen då som stjärnan Betelgeuse (uttalas beetlejuice) väntas att explodera och skapa en ny supernova. Explosionen kommer att vara synlig ända till jorden, trots att stjärnan ligger 600 ljusår bort.

Grand Canyon väntas bli ännu djupare och ännu bredare.
Grand Canyon väntas bli ännu djupare och ännu bredare.Foto: Matt York/AP Photo

2 000 000 årTurister som vill ta bilder vid ett av världens sju naturliga underverk behöver inte oroa sig. Grand Canyon kommer fortfarande att finnas kvar om två miljoner år. Det kommer till och med ha blivit ännu mer undergrävt vilket kommer att ha gjort det ännu djupare, men framförallt ännu bredare.

Om vi koloniserat en eller flera andra planeter kommer människor på de olika planeterna ha utvecklats till olika arter på de olika planeterna vid denna tidpunkt – förutsatt att de har hållits åtskilda. Detta då människor kommer att ha anpassats utifrån förutsättningarna de har på de olika planeterna.

10 000 000 årDen afrikanska kontinenten kommer att ha delat sig i två olika landsmassor.

50 000 000 årNu kommer du inte längre kunna åka på solsemester vid Medelhavet. Om 50 miljoner år beräknas det som kvarstår av Afrika att kollidera med Eurasien. I stället kommer kollisionen att innebära att jorden får en ny bergskedja, lik Himalaya. För den äventyrslystne innebär detta även att det kan komma att finnas ett berg högre än Mount Everest att bestiga.

80 000 000 årÄnnu mindre resealternativ till solsemestern kommer det att finnas om 80 miljoner år. Ö-kedjan som utgör Hawaii kommer ha sjunkit helt under havsytan vid det här laget.

En asteroid, lik den som utrotade dinosaurierna väntas kollidera med jorden inom 1 000 000 år.
En asteroid, lik den som utrotade dinosaurierna väntas kollidera med jorden inom 1 000 000 år.Foto: M.Kornmesser/L. Calçada/European Southern Observatory

100 000 000 årMed stor sannolikhet kommer en asteroid lika stor som den som utrotade dinosaurierna för 60 miljoner år sedan, alltså cirka 10 kilometer bred, att kollidera med jorden inom 100 miljoner år.

Inte bara jorden kommer att genomgå stora förändringar. Saturnus ringar kommer att vara helt borta vid det här laget.

240 000 000 årSkulle startskottet gå i dag skulle det ta 240 miljoner år för jorden att göra ett fullt kretslopp runt vår galax mitt.

Pangea Ultima är namnet på den superkontinent som förväntas bildas i framtiden.
Pangea Ultima är namnet på den superkontinent som förväntas bildas i framtiden.

250 000 000 årI skolan kommer det bli betydligt lättare att minnas hur många kontinenter det finns på jorden – det kommer nämligen bara att finnas en. De kontinenter vi har i dag kommer att ha slagits samman för att skapa en enda stor kontinent, likt den jättekontinent som Pangea en gång var.

400 000 000–500 000 000 årOckså blev det mer att lära sig igen. Här delas den nya superkontinenten återigen upp i flera delar.

600 000 000 årNu händer det mycket. Solens ökade strålning kommer ha drastiska påverkningar på jorden. En teori är att det inte längre kommer att ske någon kontinentaldrift. Dessutom förmodas koldioxidnivåerna att sjunka så mycket att det inte längre kommer att vara möjligt med C3-fotosyntes. Detta innebär att 99 procent av det växtliv som finns på jorden kommer att dö ut.

800 000 000 årKoldioxidnivåerna kommer att sjunka ännu mer så att det inte längre kommer att vara möjligt med C4-fotosyntes. Syre och ozon försvinner från atmosfären och allt komplext liv kommer att dö ut.

1 000 000 000 årSå var vi framme – en miljard år framåt i tiden. Här väntas jordens temperatur att ha ökat till ett genomsnitt på 47°C som en följd på att solens strålning kommer att ha ökat med 10 procent från vad den utsöndrar i dag. Det kan fortfarande finnas kvar några få fickor med flytande vatten vid nord- och sydpolen men den största delen av jordens vatten kommer att ha avdunstat och atmosfären kommer att påminna om ett fuktigt växthus.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonna Nordlund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro