ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Teorin: Dödsgranaten i Vårby gård var ämnad för polisen

Karl Enn Henricsson · 7 Jan 2019
Uppdaterad 7 Jan 2019

Foto: Henrik Montgomery/TT


För ett år sedan dödades en man då en handgranat detonerade vid en tunnelbanestation i Stockholm. En av teorierna är att handgranaten istället var ägnad åt polisen, men utredningen har lagts ner. För att ta upp utredningen krävs att någon pratar”, säger polis Lars Bröms.

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år sedan – den 7 januari förra året – dödades en man i 60-årsåldern då han plockade upp en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm. Även en kvinna i 45-årsåldern skadades.

Polisen har tidigare berättat att en arbetshypotes var att granaten hade ett samband med en skottlossning tidigare under den natten – att granaten kastades tidigare men detonerade först då mannen rörde den.

Polisen: Krävs att vissa pratar

I februari anhölls två yngre män misstänkta för bland annat vållande till annans död. Men männen släpptes och under hösten lades utredningen ned.

– Den lades ner i brist på bevis och nu jobbar man inte längre aktivt med utredningen. För att ta upp utredningen krävs att någon pratar och berättar vilka som var på plats och gjorde vissa saker, säger kriminalpolisinsatschef Lars Bröms.

Han säger sig vara övertygad om att flera vet vad som hände, men att de håller tyst.

– Absolut. Det vi hoppades på i och med att en helt oskyldig människa fick sätta livet till är att någon skulle tjalla. Men det har varit helt tyst.

Teorin: Granaten kan ha varit ägnad åt polisen

Polisen har flera teorier om bakgrunden till att granaten kastades – allt från ”en okynnesgrej” till att granaten var ämnad för polisen. Den sistnämnda teorin går ut på att skott först avlossades mot en byggnad i syfte att polisen skulle rycka ut, och att granaten därefter skulle kastas mot patruller. Eftersom det dock inte dök upp någon polis efter skjutningen ska gärningsmännen ha tröttnat, dragit ur sprinten och slängt iväg granaten på öppen gata, enligt teorin.

Lars Bröms bekräftar att polisen under tiden innan detonationen hade arbetat väldigt aktivt mot bland annat droghandeln i området.

– Vi har varit väldigt aktiva mot grupperingar i området så de har varit väldigt sura på oss.

Försvarsmakten och polisen spelade in en video för att visa en handgranats kraft och skadeverkan.

Hittade inget DNA på granatresterna

Delar från handgranaten som säkrades efter detonationen skickades på analys, men inget DNA kunde säkras.

– Hade vi fått en DNA-träff, hade vi kunnat arbeta vidare, säger Lars Bröms.

– Vi har vänt ut och in på allt och alla i det här ärendet, och gjort ofantligt mycket. Men vi går bet på den sista delen – vi behöver någon som ger oss den sista pusselbiten. Då kan vi ta upp utredningen igen.

Polisen har tidigare bekräftat att granaten var en M75 – en handgranat som håller omkring 3000 små stålkulor, och som har sitt ursprung i forna Jugoslavien.

– M75 är en handgranat som avger splitter i syfte att slå ut, skada eller döda fienden. Den har ett riskavstånd på 300 meter, alltså enskilda splitter kan färdas 300 meter om det inte finns träd eller annat omkring. Inom ett avstånd på upp till tio meter från detonationen är det direkt dödande att befinna sig, har major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, tidigare berättat för Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro