ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terapeuten: Du är inte ensam om att inte ha sex

Ebba Rosencrantz · 6 Dec 2018
Uppdaterad 9 Dec 2018
Att leva utan, eller att ha mindre sex i perioder, är helt normalt.

Att leva utan, eller att ha mindre sex i perioder, är helt normalt. Foto: Illustration: Eva Fallström


Vad gör man om inte har någon att ligga med? Eller om ens partner inte vill lika mycket som en själv? För att inte fastna i negativa känslor kan man behöva reda ut både vad känslorna och själva sexlösheten beror på.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Kanske är du singel och längtar efter någon att ha sex med. Eller så lever du med en partner som inte vill lika ofta som du. Orsakerna till att man lever i ofrivilligt celibat är många och varierande. Men oavsett vad orsaken är så kan situationen väcka olika känslor. Till exempel är det vanligt att känna sig både ensam och avvisad. Man kan också känna sig utanför och börja tänka att det är något fel på en. Men det är viktigt att veta att man inte är ensam.

– De flesta har kortare eller längre perioder utan sex. Det brukar gå över, säger Salar Shalmashi, legitimerad psykoterapeut och sexolog på RFSU.

Kan bli självkritisk

Att inte hitta en sexpartner och att känna sig avvisad kan också väcka ilska. Man kan bli själv­kritisk och arg på sig själv för att man inte hittar en partner. Men man kan också bli arg på andra om man upplever att man ständigt blir avvisad.

– Blir känslorna för starka kan det hjälpa att gå och prata med någon professionell. Då kan man få hjälp att antingen hantera de känslor det väcker att leva utan sex, eller få hjälp att ta reda på vad man kan göra för att underlätta att träffa någon.

Men att inte ha så mycket sex som man skulle vilja är inte bara ett problem för den som lever ensam. Inom relationer är olika sexlust en vanlig orsak till problem. Den som vill mer kan både känna saknad efter sex och känna sig oattraktiv och bortvald. Den som vill mindre kan i sin tur känna sig både stressad och pressad.

– När jag träffar par med det här problemet så brukar jag bland annat fråga hur länge det har pågått och hur det var innan. Jag brukar också ställa frågan hur relationen är i allmänhet och många andra frågor. Det finns mycket som kan påverka sexlusten och både känslor, tankar och hormoner kan spela in, säger Salar Shalmashi.

Pressa inte

Hur lösningen ser ut varierar mycket, men om ens partner vill ha mindre sex än man själv så bör man hitta sätt att bli nöjd sexuellt utan att pressa sin partner.

– Man kan onanera eller hitta andra vägar som passar ens liv och syn på sexualitet. Men det kan också handla om att öppna upp för nya typer av sex. Kanske skulle din partner vilja ha mer sex om ni hade mer smeksex eller oralsex till exempel, säger Salar Shalmashi.

pil
Så hanterar du brist på sex

• Om du känner att bristen på sex får dig att må dåligt så kan det vara bra att prata med någon professionell som kan hjälpa dig att reda ut vad känslorna beror på. Detsamma gäller om du har en partner. Då kan ni få hjälp att tillsammans reda i känslorna och hitta lösningar.

• Om du är i en relation kan det vara bra att vidga bilden av vad som är sex. Kanske säger din partner nej för att hen tror att det finns krav på en specifik typ av sex. Kanske finns det andra typer av sex som din partner hellre skulle ha. Som smeksex eller oralsex till exempel. Utforska det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Rosencrantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro