ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Territoriekrig och vendettor bakom skjutningar i Göteborg

Tobias Andersson Åkerblom · 26 Mar 2014
Uppdaterad 26 Mar 2014

Tio skottlossningar har redan skett i Göteborg i år. Territoriekrig och personliga vendettor ligger bakom. Polisen bevakar kända unga kriminella i bland annat Tynnered, Nordost och på Hisingen och grep i måndags två personer för mordförsöket nära Backaplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Strax för halv fem på måndagen, 40 minuter efter skottlossningen på Hisingen stoppades två män, en 22-åring och en 28-åring, i korsningen mellan Grevegårdsvägen och Skattegårdsvägen i Tynnered. De anhölls senare misstänkta för mordförsök.

Männen är båda skrivna i Tynnered. 28-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikasmuggling och 22-åringen för grov misshandel. Enligt polisen handlar skottlossningarna i Göteborg om flera olika konflikter och personliga vendettor mellan kriminella gäng och personer som hänger samman i lösa nätverk. De säger sig veta vilka de är – och deras taktik är att punktmarkera dem när skjutningar har skett.

– Sen när de här olika personerna dyker upp så stoppas de och kontrolleras, så det är inte en slump att just de här stoppas, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

I Bergsjön pågår ett territoriekrig mellan en äldre och en yngre kriminell falang. Åklagaren är nu övertygad om ett en man som har varit försvunnen sedan november har blivit mördad – och både offret och de misstänkta tillhör gängen.

– Man krigar om territoriet helt enkelt, vem som ska ha kontrollen, säger åklagaren Maria Sterup.

I år har skottlossningar skett i bland annat Biskopsgården, Bergsjön, vid Backaplan och mitt i centrum.

– I takt med att skjutningarna har ökat blir de kriminella räddare och det bidrar till att man i högre utsträckning beväpnar sig och är beredd att använda skjutvapen, säger Erik Siverbo, biträdande chef på länskriminalen.

Förutom att stoppa de som skjuter försöker polisen även komma åt de som är högre upp hierarkierna och beordrar skjutningar, säger han. Samtidigt blandar de olika gängen sig också i varandras konflikter.

– De olika kriminella nätverken tar hjälp av varandra, säger Thomas Fuxborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro