ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terroråtalad hade flera identiteter: Hyrde pass och id-kort på svensk sajt

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 10 Feb 2019
Uppdaterad 10 Feb 2019
Polisen hittade fyra olika identitetshandlingar som använts av den 30-årige man som nu står åtalad för förberedelse till terrorbrott och terrorfinansiering.

Polisen hittade fyra olika identitetshandlingar som använts av den 30-årige man som nu står åtalad för förberedelse till terrorbrott och terrorfinansiering. Foto: Polisen


Den 30-årige man som misstänks ha förberett ett terrorattentat har använt sig av en handfull olika identiteter i Sverige. Det möjliggjorde honom att arbeta, resa och skicka pengar. Det finns folk som kan låna ut sin identitet och kontonummer. Man får betala 2000 kronor varje månad för detta”, säger mannen i förhör.

klar

Artikellänk är kopierad

Tre män står åtalade misstänkta för att ha förberett terrorattentat i Sverige. Polisen slog till mot männen i april förra året. Bland åklagarens bevisning finns bland annat mängder med kemikalier men också stridsselar och bajonetter.

En av männen, en 30-årig uzbekisk medborgare, har med hjälp av olika identiteter kunnat verka i Sverige under flera år, visar Metros granskning.

Bland åklagarens bevisning finns bland annat mängder med kemikalier. Foto: Polisen.
Bland åklagarens bevisning finns bland annat mängder med kemikalier. Foto: Polisen.

Mannen kom till Sverige första gången 2011, men reste åter till Uzbekistan 2012. I december 2015 sökte han asyl tillsammans med sin familj i Sverige, enligt ett PM från Säkerhetspolisen.

I polisförhör konfronterades mannen med olika identitetshandlingar som polisen beslagtagit. Mannen hade ett uzbekiskt körkort, ett litauiskt pass, ett grekiskt pass och ett grekiskt id-kort.

Det grekiska passet har mannen använt ”vid 1-2 tillfällen när han skickat pengar till sin familj” och ”för att få hit sin familj”, enligt utredningen. I förhör berättar mannen även att en person i Stockholm fixade det och att ”personen sa att han skulle få ett äkta pass som flera personer har kunnat använda för att flyga fram och tillbaka”.

Lånar ut sin identitet – för 2000 kronor

I mannens dator hittades även ett CV i ett annat namn. Mannen säger sig ha använt det aktuella namnet mellan 2011 och 2012.

quotation startOm man går in på Svenska Palmen så finns det folk som kan låna ut sin identitet och sitt kontonummer. Man får betala 2000 kronor varje månad.quotation end

CV:et är skrivet på svenska, och mannen har berättat att någon annan skrivit det. ”Om man går in på Svenska Palmen så finns det folk som kan låna ut sin identitet och sitt kontonummer. Man får betala 2000 kronor varje månad”, har mannen berättat.

”Svenska Palmen” beskriver sig som en förening och ”virtuell klubb” i syfte att ”förena och utveckla två världsbegrepp” – det ryska och det svenska, enligt deras webbsajt.

Kopplat till namnet i CV:et fanns ett id-kort, som mannen påstår har försvunnit.

Med hjälp av CV:et berättar mannen att han fick jobb på byggen och som städare. ”Det var den andre som gick på intervjuerna och NN gick till jobbet efter anställning”.

I augusti 2016 reste mannen tillsammans med sin familj till Turkiet, och då han återvände till Sverige i december samma år sökte han åter asyl.

Bland åklagarens bevisning finns också stridsselar och bajonetter. Foto: Polisen.
Bland åklagarens bevisning finns också stridsselar och bajonetter. Foto: Polisen.
Den 30-årige mannen nekar till brott. Foto: Polisen.
Den 30-årige mannen nekar till brott. Foto: Polisen.

Nekar till brott

Förutom misstankarna om att han förberett terrorbrott har han även åtalats för terrorfinansiering.

Tillsammans med medåtalade ska han ha skickat nästan 20 000 kronor till en mottagare i Turkiet ”i syfte att pengarna skulle användas, eller med vetskap om att pengarna varit avsedda att användas, av en sammanslutning av personer som inom ramen för Islamiska Statens verksamhet”.

Mannens advokat, Robin Söder:

– Min klient förnekar brott och mycket av det som påstås. När det gäller förberedelse till terrorbrott förnekar han, och när det gäller finansieringen så medger han att han skickat pengar, men inte till IS utan till sin familj och till behövande i olika läger, som inte är IS.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro