ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorattack efter konsert i Manchester – det här vet vi

Johan Wikén/Linnéa Borgert · 23 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
Många i publiken var barn och unga.

Många i publiken var barn och unga. Foto: TT


En explosion inträffade vid Manchester Arena på måndagskvällen när tusentals människor var på väg ut från en konsert med artisten Ariana Grande. IS har tagit på sig attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det här vet vi hittills om händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

1. 21 000 personer hade varit på Ariana Grandes konsert på Manchester Arena när explosionen inträffade. Vittnen berättar om en kraftig smäll i samband med slutet av konserten. Enligt polisen kom larmet om explosionen klockan 22.33 lokal tid, 23.33 svensk tid. Explosionen inträffade strax utanför konsertlokalen när folk var på väg ut. En stor del av publiken var barn och unga.

Flera filmer som har publicerats på sociala medier visar paniken inne på arenan.

2. Hittills har 22 personer bekräftats döda. Bland de döda finns barn. 59 personer fördes till sjukhus och fler skadade vårdades på plats. På onsdagsmorgonen rapporterade BBC att 20 personer fortfarande vårdas för kritiska skador. Det första offret som blev känt är en 18-årig student i Lancashire. Strax efter blev det också känt att en 8-årig flicka förlorat sitt liv i attacken.

3. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt terrordåd.

4. Attacken genomfördes av en gärningsman som dog på arenan, sa polisen vid en presskonferens på tisdagmorgonen. Den misstänkte gärningsmannen är identifierad som Salman Abedi, 22, som ska ska utlöst en hemmagjord bomb. På tisdagen meddelade polisen på Twitter att man också har gripit en 23-årig man, misstänkt för inblandning i attacken. Totalt har tre personer gripits. Inrikesminister Amber Rudd säger till BBC Radio att Salman Abedi troligen inte agerade på egen hand.

5. På tisdagseftermiddagen tog terrorsekten IS på sig sprängdådet.

6. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

7. Många av världens ledare har reagerat på händelsen. Så här uttalar sig statsminister Stefan Löfven om det inträffade:”Fruktansvärda nyheter från Manchester. Våra tankar är med offren, deras anhöriga och det brittiska folket”. ”Så många vackra unga dödades av onda förlorare”, säger USA:s president Donald Trump.

8. Alla kandidater, inklusive premiärminister Theresa May, Labour-ledaren Jeremy Corbyn och Ukip-ledaren Paul Nuttall, har meddelat att de avbryter sina kampanjer inför valet 8 juni.

9. Popstjärnan Ariana Grande kommenterade händelsen på Twitter på tisdagsmorgonen. ”Förkrossad. Från botten av mitt hjärta, jag är så ledsen. Jag finner inga ord”, skriver hon.

10. Vid lunchtid uttalade sig Storbritanniens premiärminister Theresa May om attacken. Hon sa att alla terrorattacker är hjärtlösa, men att ”den här står ut för feghet”, enligt The Guardian. Vidare berättade hon att polisen tror sig veta vem gärningsmannen är, men att man i nuläget inte kommer gå ut med personens identitet.

11. Sent på tisdagskvällen meddelade premiärminister Theresa May att Storbritannien höjt terrorhotnivån till den högsta nivån på en femgradig skala. Betydelsen är att en attack kan vara nära förestående. Därmed kommer beväpnad militär att bistå polisens bevakning på platser runtom i landet.

Texten uppdateras.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén/Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro