ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorattacken i Nya Zeeland – det här vet vi

Valerie Kaspersen · 15 Mar 2019
Uppdaterad 15 Mar 2019
Flera moskéer har attackerats i Nya Zeeland.

Flera moskéer har attackerats i Nya Zeeland. Foto: TT


49 personer har dödats i moskéer i Nya Zeeland under en fredagsbön. Det här har hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?Klockan 13.40 lokal tid, vilket är 01.40 svensk tid, öppnade en person eld i Masjid Al Noor-moskén som ligger i centrala Christchurch, Nya Zeeland. Ytterligare en attack ska ha skett i Linwood-moskénkort därefter.

Hur gick attacken till?

En person gick in i  och öppnade eld med ett automatvapen. Enligt polisen i Nya Zeeland ska även två sprängladdningar oskadliggjorts i bilar.Masjid Al Noor-moskén

Hur många har dött? 

Totalt ska 49 personer ha dödats i attackerna och ytterligare nära 50 har skadats, inklusive barn. 41 personer dödades i den ena moskén och 7 personer dog i och utanför den andra, rapporterar AFP

En film från dådet sprids på sociala medier. Vad vet vi om den? 

En misstänkt gärningsman ska ha publicerat en 17 minuter lång livesändning av dådet, e. I filmen syns han åka iväg i en bil till en moské. När han går in i moskén börjar han skjuta flera personer. Vapnet han använder är nedklottrat med olika namn, bland annat 11-åriga Ebba Åkerlunds.nligt New Zealand Herald

Vem ska ha attackerat?

Tre män har gripits och enligt polischefen Mike Bush ska en av männen nu delgivits misstanke om mord, rapporterar TT. Den misstänkte mannen uppges vara australiensisk medborgare.

Enligt premiärministern Jacinda Ardern ska personer ha extrema åsikter, men inte varit kända av polisen sen tidigare, rapporterar Reuters

Australiens premiärminister, Scott Morrison, ska enligt AFP sagt att den ena personen är en ”våldsam högerextremist och terrorist”.

Vad uppges terroristerna ha för motiv?

Den ena skytten ska ha publicerat ett manifest på 73 sidor innan attacken där han nämner dådet på Drottninggatan, samt att han ville hämnas den 11-åriga flickan som dog i attacken, skriver flera medier.

Han ska även, innan attacken, skrivit på forumet 8chan att han skulle utföra attacken.

På vilket sätt finns en koppling till Sverige med attacken?

Enligt det manifest som en av skyttarna publicerade står det att han vill hämnas på 11-åriga Ebba Åkerlund som dog i dådet i Stockholm 2017. Terroristen ska ha nämnt att dådet på Drottninggatan inspirerat till attacken i Nya Zeeland, skriver news.com.au.

Vad händer nu?

Polisen har uppmanat alla i landet att hålla sig undan moskéer. Både Nya Zeeland och grannlandet Australien har aktiverat anti-terrorberedskap. En av de gripna männen ska upp i rätten på lördag. 

En fastighet i staden Dunedin, 30 mil söder om Christchurch utryms nu. Fastigheten kan ha koppling till moskéattacken, rapporterar TT.

Artikeln uppdateras. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro