ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorattacker billiga och svårstoppade

Fredrik Stjernström · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013

Westgate-attacken visar att det är enkelt och billigt att utföra ett terroristdåd, uppger amerikansk polis i en ny rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilder från övervakningskameror under terrorattacken i Westgategallerian i Kenya.
Bilder från övervakningskameror under terrorattacken i Westgategallerian i Kenya.Foto: AP Photo/Kenya Police via KTN

Attacken som dödade 67 människor i Nairobi i september kostade bara ett par tusen dollar att utföra, skriver CNN. I en ny rapport från New York Police Department beskrivs dådet också som relativt enkelt genomfört.

– En operation som den här är väldigt enkel. Kostnaden är riktigt låg, säger Ali Soufan, före detta FBI-agent, till CNN.

I rapporten framgår det att Westgate-terroristerna var beväpnade med handgranater och automatkarbiner av typen AK-47. Dessa vapen är både billiga och lättillgängliga i östra Afrika. 

Sedan 11 september-attackerna har amerikanska myndigheter fokuserat på att strypa finansieringen av terrorism. Men den låga kostnaden för Westgate-dådet visar hur svårt det är för myndigheterna att förebygga attacker, skriver CNN.

Till skillnad från vad kenyanska myndigheter tidigare uppgett framgår det också i New York-polisens rapport att terroristerna i Nairobi kan ha överlevt. Inga kroppar eller DNA-spår från förövarna har hittats i den kollapsade byggnaden.

– Vi vet inte med säkerhet hur många terroristerna var eller om några av dem kom undan, säger Ray Kelly på New York-polisen till CNN.

LÄS MER: Terrorism – en del av Sveriges historia 

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro