ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Terrorbomb" var raklödder

TT · 9 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det var en förpackning raklödder som utlöste bomblarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn för drygt två veckor sedan. Nu läggs förundersökningen mot de misstänkta gärningsmännen ned.

Påsen som utlöste bomblarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn innehöll en förpackning raklödder som i sin tur innehöll små mängder av sprängmedlet TNT. Men det finns ingen brottsmisstanke mot de två män som greps i samband med larmet och förundersökningen läggs ner, berättade kammaråklagare Gunilla Öhlin vid en presskonferens i polishuset i Oskarshamn i dag.

Vid husrannsakan i de två männens bostäder hittades inget misstänkt. Inte heller fanns några sprängmedelsrester på männens fingrar eller händer.

– Det är ju bättre att säkerhetsutrustningen tar för mycket än för lite. Det här är också ganska ny utrustning och vi är införstådda med att det finns en inkörningsperiod. Säkerhetsföreskrifterna började ju gälla från årsskiftet, så det är ju inte många månader, säger Anders Bredfell, pressinformatör hos Statens kärnkraftinspektion (SKI).– Det är klart att inkörningsperioden inte får vara under för lång tid, men det är ju bättre att utrustningen är ställd på för låg nivå än för hög så att man kan passera i genom med ämnen man inte ska kunna ha med sig.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro