ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrordådet i Stockholm – det här vet vi

Johan Wikén/Aron Andersson · 7 Apr 2017
Uppdaterad 9 Apr 2017
Dagen efter attacken på Drottninggatan i Stockholm.

Dagen efter attacken på Drottninggatan i Stockholm. Foto: TT


14.53 kom larmet till polis om att en lastbil kört på flera människor längs Drottninggatan i Stockholm. Säkerhetspolisen hanterar det som ett fullbordat terrordåd. Det här vet vi om händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Lastbil körde in i folkmassa

14.53 kom larmet till polis att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i Åhléns. Säpo uppger att lastbilen som använts kapades tidigare på dagen och tillhör öl- och läsktillverkaren Spendrups. Föraren till lastbilen ska ha försökt att stoppa gärningsmannen, enligt Spendrups.

Flera döda

Fyra personer har dött i attentatet, enligt polisen. Alla dessa är identifierade och anhöriga har kontakts. Två av dessa är svenska medborgare, en är brittisk medborgare och en är belgisk medborgare. Tio personer vårdas fortfarande på sjukhus, fyra har allvarliga skador och två ligger på intensivvårdsavdelningar, enligt Stockholms läns landsting.

LÄS MER: Så markerar du dig i säkerhet på Facebook

Terrordåd

Statsminister Stefan Löfven använde tidigt ordet ”terrordåd” för att beskriva händelsen.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på ett terrordåd, sa han under en presskonferens.

På lördagen meddelade Säkerhetspolisen att man hanterar det som hänt som ett fullbordat terrordåd.

Polisen eftersökte person med bild

Polisen gick ut med en bild på en man som de ”vill komma i kontakt med”. På fredagskvällen greps en man i Märsta. Enligt polisen passar mannen in på signalementet på bilden.

Anhållen

Mannen som greps i Märsta anhölls under natten till lördagen på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, misstänkt för terroristbrott genom mord, enligt Åklagarmyndigheten.Klockan 12 på tisdagen den 11 april ska åklagaren senast ha fattat beslut om mannen ska begäras häktad eller inte.

Den misstänkte hade sökt i asyl i Sverige men fått avslag, enligt polisen. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen eftersom personen avvikit. Det följde då inte med några särskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 24 februari efterlystes mannen som avviken, rapporterar TT.

Under söndagen kunde flera medier rapportera att ännu en person skulle ha gripits misstänkt för terroristbrott. Och till Metro bekräftar jourdomstolen i Stockholms tingsrätt att det inkommit in en begäran om offentlig försvarare för totalt två personer.

LÄS MER: Flera döda när lastbil körde in i folkmassa

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén/Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro