ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrordömd svensk har släppts på fri fot – tillbaka i Sverige

Filip Joelsson · 26 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
En soldat i Syrien visar upp resterna efter en upphittad IS-flagga. Arkivbild.

En soldat i Syrien visar upp resterna efter en upphittad IS-flagga. Arkivbild. Foto: IBL


En man från Göteborgsområdet, som tidigare dömts till femton års fängelse för terrorbrott i Grekland, är åter släppt på fri fot. Mannen ska nu ha återvänt till Sverige, rapporterar P4 Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 22-årige mannen greps i Grekland på gränsen mot Turkiet 2016.

Han ska då ha gripits tillsammans med en man i 30-årsåldern, även han från Göteborgsområdet, som tidigare dömts för terrorbrott.

Vid gripandet fann polis att männen bar på knivar, stridsutrustning och närmare 60 000 kronor fördelat på ett flertal olika valutor.

Polisen misstänkte att männen var på väg till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten, IS, och 2017 dömdes männen, mot sitt nekande, till 15 års fängelse.

Trots den den långa fängelsedomen har nu en av de terrordömda männen släppts på fri fot, rapporterar P4 Göteborg.

Enligt uppgifter till kanalen har den 22-årige mannen nu återvänt till sin familj i Sverige.

Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna för radion, utan att gå in på varför mannen släppts fri.

– Vi har ingen information om det och i och med att han är frisläppt är han inte längre ett konsulärt ärende för Utrikesförvaltningen, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD, till P4 Göteborg.

Båda männen överklagade sina domar tidigare i år, och fick sina straff sänkta till sju år och tre månader respektive nio år. Varför 22-åringen, som borde ha många år kvar på sin dom, släppts är ännu oklart.

30-åringen är fortfarande kvar i grekiskt fängelse, men enligt uppgifter till P4 Göteborg ska även han vara på väg att släppas på fri fot. Uppgifterna bekräftas dock inte av UD.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro