ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorexpert skeptisk till gripanden i Azerbajdzjan

Anders Molin · 30 Maj 2012
Uppdaterad 30 Maj 2012
Azerbajdzjan påstår att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM.

Azerbajdzjan påstår att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM. Foto: Scanpix


Azerbajdzjan påstår att man stoppat ett terrordåd i Baku under schlager-EM. 40 misstänkta ska ha gripits. Men regimens utspel kan vara en rökridå, menar terrorexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

Minst en person dödades vid gripandena, som skedde i Baku, Ganca, Sumgait och i andra delar av landet, uppger säkerhetsdepartementet. En del av gripandena ska ha skett redan i april och har varit kända sedan tidigare. Gruppen ska ha planerat attacker mot landets president, polisbyggnader, hotell, moskéer och den konserthall där schlager-EM hölls.

"De skaffade Eurovision-biljetter för att begå terrorhandlingar inne i Baku Crystal Hall", hette det i uttalandet från säkerhetsdepartementet.

I övrigt har det inte släppts några detaljer om de gripna, vilken grupp de tillhör eller vilka eventuella vapen som skulle användas. Bristen på information får terrorexperten Magnus Ranstorp att tvivla på att det handlade om ett reellt hot.

– Kontexten är vi har en regim som har en förmåga att tysta ner oppositionella och regimkritiker. Man måste ha i bakhuvudet att de kan använda situationen för att rikta in åtgärder mot vissa individer, säger terrorexperten Magnus Ranstorp, aktiv vid Försvarshögskolan i Stockholm. 

Schlagerfinalen i Baku har bidragit till att lyfta demokratifrågor och de oppositionellas situation i Azerbajdzjan. Särskilt svenska deltagaren Loreens besök hos aktivistgrupper under tävlingsveckan bidrog till detta. Antiterrorinsatser kan vara ett sätt att flytta fokus från detta, menar Magnus Ranstorp.

– Fram till dess att de presenterar trovärdiga fakta så får man ha en skeptisk inställning, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro