ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorexperten: Ditt hat är vad som får IS att växa

Joel Linde · 18 Nov 2015
Uppdaterad 18 Nov 2015

Foto: tommyonholidays/Youtube


Terrorexperten förklarar varför vi inte får ge efter för ilskan eftersom det endast stärker IS. – De vill att våra länder ska exkludera deras muslimer och baktala dem. De tror att om vi vänder dem ryggen kommer de inte ha någon annanstans att vända sig än till IS, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Waleed Aly är journalist, terrorexpert och populär tv-värd för australiensiska Network ten. Han är själv sunnimuslim, och nu går han ut och förklarar varför det är viktigare än någonsin att inte ge efter för ilskan. Det är nämligen precis vad IS vill.

– IS är svaga. Jag vet att det inte ser så ut just nu, men det är sanningen. Och de vill inte att du ska veta det, säger han i ett tv-inslag som hyllas världen över, och som flera utländska medier tidigare har uppmärksammat.

►LÄS MER: Anonymous till IS: "Vi startar den största attacken någonsin mot er"

Han förklarar att dåden i Paris utan tvekan är terrorhandlingar som förmodligen är utförda under IS flagga, men att vi inte vet om attacken var planerad, beordrad eller finansierad av IS ledare i Syrien. Och det är relevant.

– För problemet är att IS tar på sig alla terroristattacker i västvärlden, så att de ska verka större och starkare än de faktiskt är. Detta är något som IS själva har gått ut med, säger han.

”Det är viktigt att dödandet tillskrivs beskyddare av den Islamiska staten som har lytt under dess ledarskap. Det här kan enkelt göra under anonymitet. Annars kommer korsriddarnas media få sådana attacker att se ut som slumpmässigt dödande”, ska IS ha skrivit i sin egen tidning.

►LÄS MER: Muslimska världen går samman – fördömer attackerna i Paris

Terrorforskare och experter säger att IS är tillbakatryckta, och att de inte har kapaciteten att stå emot luftanfallen från bland annat USA, Frankrike och Ryssland. De menar också att IS skulle krossas om de väl ställdes inför en stark armé på marken. Och därför vill de sprida rädsla och hat.

– De vill att du ska frukta dem. De vill att du ska bli arg. De vill att vi alla ska bli fientliga. Deras strategi är att dela upp världen i två läger. Vi vet det eftersom de har sagt det, säger Waleed Aly.

”Det finns ingen gråzon i detta korståg mot den Islamiska staten… Världen har delats in i två läger, ett för de troende människorna, och ett för de otrogna,” står det i tidningen, enligt Waleed Aly.

►LÄS MER: Experten: "Attackerna är logiska"

– De vill att våra länder ska exkludera deras muslimer och baktala dem. De skulle bli extatiska över att höra att muslimer har hotats efter hemskheterna i Paris. De tänker att om de kan göra muslimer till västvärldens fiender så kommer de inte att ha någon annanstans att vända sig än till IS, förklarar han.

– Om du predikar hat så hjälper du IS, de har själva berättat detta. Och jag är ganska säker på att ingen av oss vi hjälpa dessa djävlar.

►LÄS MER: Professorn: Därför hör du mer om dåden i Paris än attacken i Beirut

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro