ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorexperten: Många IS-anhängare väntas återvända det närmsta året

· 27 Sep 2016
Uppdaterad 27 Sep 2016
Flera svenskar väntas återvända hem efter att ha stridit för IS.

Flera svenskar väntas återvända hem efter att ha stridit för IS. Foto: TT


IS tappar allt mer mark i Syrien och Irak. Nu väntas många stridandes svenskar att återvända hem igen. – De kan vara kvar i den våldsbejakande ideologin, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Islamiska staten blir allt mer tillbakatryckt i Syrien och Irak. Således väntas nu flera svenskar som åkt ner till de krigshärjade områdena för att strida för terrororganisationen att återvända hem till Sverige.

– Man tror att IS kommer att kollapsa i Syrien, och eventuellt även i delar av i Irak, inom ett år, säger Magnus Ranstorp till SVT.

►LÄS MER: IS-flagga hängde från bro i Kalmar

Av de cirka 300 svenskar som enligt SVT rest ner till Syrien är det oklart hur många av dem som återvänder hem. Vissa har dött i strid, andra åker vidare till alla områden och dessutom tror Ranstorp att det finns ett mörkertal om hur många som faktiskt åkt för att strida för IS. När de väl återvänder hem står Sverige inför en tuff utmaning, enligt Ranstorp.

Socialtjänsten kan inte alltid hantera de här fallen inom sin reguljära verksamhet, man kanske måste ha specialistkompetens. Det kommer att finnas svåra fall som man måste förbereda sig på i de stora kommunerna. Det behövs ytterligare resurser för att klara av det, säger Magnus Ranstorp.

– De kan vara kvar i den våldsbejakande ideologin.

►LÄS MER: IS tvingas halvera löner – och rear ut gisslan

Säpo har också skrivit till SVT att de ”följer kontinuerligt både resenärer som vill ansluta sig till terrorgrupper utomlands och resenärer som är på väg tillbaka efter en sådan resa. Det finns just nu inga tecken på en stark övervikt åt det ena eller andra hållet.”

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro