ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorexperten om attacken i Danmark: Inte oväntad

· 15 Feb 2015
Uppdaterad 15 Feb 2015
Terrorexperten Magnus Ranstorp. 

Terrorexperten Magnus Ranstorp.  Foto: Ola Torkelsson/TT


Polis har skjutit ihjäl en person på Nørrebro i Köpenhamn. Mannen tros vara samma man som sköt både vid Vilksmötet och synagogan.

klar

Artikellänk är kopierad

Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn tros vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan, uppger danska polisen på en presskonferens på söndagsmorgonen.

Inget tyder just nu på att gärningsmannen hade medbrottslingar, säger danska polisens talesmän på presskonferensen.

Mannen sköts ihjäl i samband med att den danska polisen hade spaning på en adress i Nørrebro, enligt ett pressmeddelande på Köpenhamnspolisens webbplats. När en person anlände till adressen och polisen gav sig tillkänna öppnade mannen eld. Polisen besvarade då skottlossningen och mannen dödades.

Mannen misstänks ligga bakom båda dåden som inträffat i Köpenhamn det senaste dygnet. 

En person sköts ihjäl med ett skott i huvudet vid en synagoga på Krystalgade, strax söder om Nørreport station, vid 01-tiden. Enligt danska TV2 News var det en ung judisk man, som var medlem av den judiska församlingen och som stod och vaktade ingången då en konfirmation pågick trots den sena timmen. Två poliser på platsen träffades i arm och ben, men det är ingen fara för deras liv, uppger polisen.

Gärningsmannen flydde därefter från platsen till fots. Polisen spärrade av delar av innerstaden, bland annat delar av Strøget, och ett stort polisuppbåd sökte efter gärningsmannen. Stationen vid Nørreport evakuerades och stängdes, men kunde öppnas igen efter några timmar.

Den svenske konstnären Lars Vilks skulle framträda vid kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro på ett debattmöte när en man öppnade eld och en 55-årig man dödades och tre poliser skadades tidigare under lördagen.

"Den ganska fåtaliga publiken fick uppleva fruktan och skräck — och tragedi. Jag kan inte säga att det drabbade mig, jag var väl påpassad", skriver Lars Vilks på sin blogg.

Svensk polis har under natten och morgonen varit i kontakt med dansk polis, inte minst för att besvara frågan om dåden skulle kunna ha någon koppling till Sverige.

– Men i nuläget finns inget som tyder på någon Sverigekoppling, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Händelserna i Danmark hade kunnat få en dödligare utgång, liknande den vid terrorattentaten i Paris nyligen.  Danmark har varit utsatt för allvarliga hot och både enskilda och koordinerade försök till terrorattacker kopplade till Jyllands-Posten och Muhammedteckningarna.

Det som nu hänt i Danmark var därför inte helt oväntat, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– De var inte frågan om det skulle ske utan när det skulle ske, säger han till TT där han befinner sig bara några kvarter från händelsernas centrum.

Arrangemanget där en person sköts ihjäl i går beskriver han som den svagaste länken i en säkerhetskedja.

– Det kommer inte åt Jyllands Posten. De kommer inte åt Kurt Vestergaard. Men på det här kulturcentret var det återkommande arrangemang på samma plats. Polisen hade säkerhetskontroller och säkerhetstjänsten skyddade Vilks. Det fanns beväpnad personal där men de hade ingen utanför.

Jakten på gärningsmannen i centrala Köpenhamn under kvällen och natten påminner mycket om det som hände i Paris nyligen. Och det som hände i själva kulturcentret hade också kunnat få en liknande utgång, enligt Magnus Ranstorp.

– Hade han inte mötts med motstånd inne i lokalen hade det mycket väl kunnat bli en sådan utkomst, men polisen reagerade snabbt och sköt tillbaka.

I jakten på gärningsmannen bedrevs en klappjakt i centrala Köpenhamn med försök till evakueringar och uppmaningar till folk att hålla sig inne. Men enligt Ranstorp var många ungdomar ute och vissa hade svårt att förstå allvaret.

– Det är en fruktansvärd säkerhetsmardröm. En gärningsman med automatvapen på fri fot inne i centrala Köpenhamn, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro