ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorhot mot OS i islamistisk video

Jenny Sköld · 8 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På tisdagen släpptes en video där en maskerad man hotar med terrorattack mot OS, skriver nyhetsbyrån AP. I videon, som påstås komma från Turkmenistans islamistiska parti, kan man bland annat se en brinnande OS-logga.

– Sitt inte på samma buss eller flygplan som kineser, säger mannen i videon, klädd i turban, militärklädsel och med ett gevär i handen.

Efter terrorhotet har polisen spärrat av shoppinggallerior och restauranger i Xinjiang i västra Kina, som är befolkat av uigurer – en muslimsk minoritet som länge slagits för regionens självständighet.

Turkistans islamistiska parti, som kräver Xinjiangs självständighet, är en militant grupp som har sitt fäste på andra sidan gränsen till Pakistan. Gruppens kärna tros ha en koppling till Al-Quaida.Gruppen skickade förra månaden ut en video där de tog på sig ansvaret för en rad bombexplosioner i Kina den senaste tiden.

Ett Air China-plan på väg till Shanghai tvingades på fredagen återvända till Japan efter ett bombhot, meddelade en tjänsteman på flygplatsen Nagoya.

Hotet framfördes i ett mejl till flygbolaget Air China, meddelar japansk polis.

I mejlet sades att planet skulle störta på den OS-arena i Peking där inledningsceremonin ska hållas senare i dag.

Air Chinas flygning CA 406, som vände efter hotet, landade utan problem i Japan vid tiotiden svensk tid.

Polisen kunde inte omedelbart ange hur många passagerare som fanns ombord.

Hotet ledde till att bolaget inställde några av sina övriga flygningar för att kunna genomföra säkerhetsinspektioner, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Det är oklart om händelserna har något samband.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro