ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorister är inga offer för strukturer – de är mördare

Metro · 16 Nov 2015
Uppdaterad 16 Nov 2015

Foto: Montage/TT


De fasansfulla dåden i Paris har återigen aktualiserat frågan om hur vi ska hantera det islamistiska terrorhotet. Den våldsbejakande jihadismen finns i våra lokalsamhällen, och det är just där, i kommunerna, som jihadisterna måste möta tuffare motstånd än i dag, skriver Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Denna vecka är det 70 år sedan Nürnbergrättegångarna inleddes mot nazistiska krigsförbrytare. Många av dessa mördare hävdade att ”de lydde order” eller ”var offer för omständigheterna”. Den internationella tribunalen höll inte med, utan slog fast "att brott inte begås av abstrakta strukturer utan av människor”.

70 år senare dyker sorgligt nog samma diskussion upp igen, efter de fasansfulla terrordåden i Paris. Som om det är strukturer som utför självmordsattacker med knivar, bomber eller kalasjnikovs, och inte enskilda individer. Strukturer, historiska förhållanden eller utanförskap kan ge en analys till människors handlande. Men analys är aldrig detsamma som förståelse eller legitimering av terror. Varje människa ansvarar för sina handlingar. Terrordåd går aldrig att försvara.

Det är islamistiska terrorister som skapat blodbad i Mellanöstern, Europa och Afrika. I London, Madrid och Bagdad. Det var Daesh/IS som mördade människor i Libanon i torsdags, i Paris i fredags och i Irak/Syrien varje dag. Det är Boko Haram som mördar i Nigeria. Al Shabab i Somalia. Talibaner i Afghanistan. Det var islamistiska terrorister som mördade judiska barn på en skola i Toulouse, en judisk vakt vid synagogan i Köpenhamn, besökare på Judiska museet i Bryssel och judar som handlade i en kosherbutik i Paris. Det var islamistiska terrorister som mördade journalister på satirtidningen Charlie Hebdo, vid yttrandefrihetsmötet i Köpenhamn och som planerade en massaker på den danska tidningen Jyllandsposten. Vi måste inse att denna våldsbejakande jihadism finns i våra lokalsamhällen. 

Säkerhetspolisen uppskattar att 300 personer rest från Sverige för att ansluta till terroristgrupper i Irak och Syrien. Troligen finns ett stort mörkertal. 

Arbetet mot denna radikalisering måste börja lokalt. Trots att det är fyra år sedan alliansregeringen som en av Europas första regeringar la fram en nationell handlingsplan mot våldsbejakande extremism, på initiativ av mig som demokratiminister, så saknar två tredjedelar av Sveriges kommuner egna lokala strategier. De kommunala skygglapparna måste bort. Målet måste vara att samtliga av svenska kommuner har en strategi inom kort.

Viktor Frankl, överlevande från Auschwitz har skrivit: "Du är inte alltid fri att välja omständigheterna i ditt liv. Men du kan alltid välja vad du gör av omständigheterna.”

Låt oss analysera terrorismen, extremismen och fundamentalismen, men låt oss aldrig förminska den - oavsett grund - och oavsett om förövaren heter Hitler, Stalin eller Daesh/Islamiska staten. Hitlers brott mot mänskligheten uppmärksammades i en internationell tribunal, Stalins offer över hela Europa/forna Sovjetunionen väntar fortfarande på upprättelse och målet måste vara att det kommer en dag då IS-mördarna står inför rätta med världen som åskådare. Men detta förutsätter att våldsbejakande islamister, jihadister och salafister möter tuffare motstånd också lokalt i våra svenska kommuner.

Birgitta Ohlsson

Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (FP)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro