ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorister hyllas på nätet – många av "gilla-klicken" kommer från Sverige

Åsa Larsson · 22 Feb 2015
Uppdaterad 22 Feb 2015
En bild från Raqqa, enligt Islamiska statens "mediagrupp". 

En bild från Raqqa, enligt Islamiska statens "mediagrupp".  Foto: AP Photo/Raqqa Media Center of the Islamic State group


På nätet hyllas de som åker till Mellanöstern och slåss för terrorgruppen Islamiska staten – enligt SVT kommer många av gilla-klicken på Facebook från Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Terrorexperten Magnus Ranstorp lyfter fram Facebook-sidor där symboler för terrorgruppen IS används, exempelvis dess flagga, skriver SVT. En sådan sida har exempelvis bilder på Usama bin Ladin och andra extremister.

– Den har fått 100-150 ”likes” från helt vanliga individer som säkert känner killen som lagt upp sidan. Helt vanliga killar och tjejer, säger han till SVT. 

►LÄS MER: IS: Slaveri och tvångsäktenskap tillåtna

Säkerhetspolisen vet säkert att 130 personer rest till Syrien för att strida på IS sida, men det kan röra sig om flera hundra personer. Uppskattningsvis har även 30 personer från Sverige dött i striderna.

Enligt Mustafa Al-Sayed Issa, tidigare ordförande för Unga svenska muslimer, är det kriget i Syrien som ligger bakom utvecklingen, en motvilja mot Assad-regimen.

– Det finns ett problem. Det finns någon som kallar och erbjuder en quick-fix , en förenklad lösning, säger Mustafa Al-Sayed Issa  till SVT .

►​LÄS MER: Fånge tvingas göra "nyhetsinslag" åt IS

– På samma sätt som rasister matas med enkla svar om invandring så matas frustrerade ungdomar med förenklade svar om hur vi löser problemet i Syrien .

►LÄS MER: Slogs för IS – fick praktikjobb när de kom hem till Örebro

Han talar om uppmärksamheten som IS offer får i jämförelse med övriga som drabbas av kriget i Syrien.

– Om IS bränner upp en människa och Assadregimen bombar 300 människor på en och samma dag då hör vi inget om de 300 men vi hör om IS och den fånge de bränt, ett dåd som är fruktansvärt och oacceptabelt. Men 300 människors liv – var är de? säger han.​

►LÄS MER: Stort tillslag mot terrorgruppen IS finansiärer i Sverige

Men Magnus Ranstorp menar att de här skälen att resa ner till Mellanöstern var tyngre i början och att det nu kommit att handla allt mer om det utropade "kalifatet" och propagandan.

– Jag fruktar att Sverige är väldigt dåligt rustat. Vi är väldigt polariserade som samhälle. Om inte alla drar åt samma håll kommer vi att ligga risigt till den dagen terrorn slår till, säger han.​

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro