ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terroristmisstänkta göteborgare i rätten

Daniel Olsson · 2 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den brittiska antiterrorpolisen och svenska säkerhetspolisens tillslag mot två terrormisstänkta män i Hammarkullen i förra veckan hade lagligt stöd. Det kom tingsrätten i Göteborg fram till på fredagsförmiddagen efter två korta förhandlingar bakom stängda dörrar. Tingsrätten gav samtidigt klartecken till att det som togs i beslag kan lämnas ut till den brittiska åklagare som utreder misstankar om samröre mellan de båda svenskarna och en terroristmisstänkt brittisk man.

EKONOMISKT FRÄMJANDE De båda svenska medborgarna misstänks för att ha främjat terrorism och det ska röra sig om någon form av ekonomiskt främjande. En uppgift gör gällande att det rör insamling eller överföring av pengar. Den 28-åring som beskriver sig själv som Abu Usama el Swede (Sveriges Usama) dolde sitt ansikte med en palestinasjal när han gick in i rättegångssalen. Den svenskfödde mannen var klädd i en lång vit dräkt och bar en kakifärgad väst. Den andra mannen är betydligt yngre och täckte sitt svarta skägg med ett grått tygstycke när han gick in i rättegångssalen. Väl inne i salen tog han på sig ett par glasögon. Bakom stängda dörrar krävde de båda männen tillbaka sina beslagtagna saker och fortsatte neka till brott. - Min klient förnekar varje inblandning i olaglig verksamhet. Det är en mycket allvarlig anklagelse och det är absolut inget min klient är oberörd av, säger den yngre terroristmisstänkte mannens advokat Leif Almquist. - Min klient anser att anklagelserna är grundlösa. Man mår inte bra av sådana här anklagelser, säger 28-åringens advokat Richard Backenroth.

HUSRANNSAKAN Husrannsakan genomfördes sedan brittisk åklagare begärt rättshjälp från svenska myndigheter. I och med fredagens förhandling har tingsrätten gjort en formell prövning av om det fanns laglig grund för husrannsakan och om det som togs i beslag har betydelse för utredningen i det andra landet och om det då går att lämna ut. Eftersom det inte finns en svensk förundersökning mot de båda männen krävs ett formellt godkännande av tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro