ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Terrormisstänkt i Sverige hade sju svärd – förvarade dem åt en fakir”

Karl Enn Henricsson · 18 Sep 2017
Uppdaterad 18 Sep 2017

Sju svärd, militärhjälm, kikarsikte och IS-propaganda hittades hos en man i Härnösand. Mannen ska även ha försökt skaffa sprängmedel, och ha en ledande roll i en grupp extrema islamister, enligt hemliga polisdokument. Men mannen påstod att svärden tillhörde en fakir, och nu har utredningen lagts ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Terrorforskaren om den tidigare terrormisstänktes fakirförklaring: Nästan parodiskt.

Mannen som är i 40-årsåldern har visat och uttalat sympatier med IS, Islamiska staten, och visat tecken på radikalisering, enligt hemliga polisdokument som Metro tagit del av. ”NN har enligt uppgift försökt att anskaffa vapen och sprängmedel. NN ska ha någon typ av ledarroll i en gruppering i Härnösand som bejakar extrem islamism”.

I mitten av april greps mannen misstänkt för att ha dödshotat en tjänsteman vid socialförvaltningen. På hans mobiltelefon fanns IS-symboler. Mannen vägrade ge polisen PIN-koden, men då han även misstänktes för narkotikabrott gjorde polisen en husrannsakan i hans bostad. Där hittades ”minst sju hemmagjorda och skarpslipade svärdsliknande föremål” i en väska. Även en militärhjälm, ett kikarsikte, två tubkikare, en tygpåse med glaskross och IS-bilder hittades. ”Några av föremålen kan direkt användas som vapen/tillhyggen vid ett eventuellt attentat. Inget av föremålen togs i beslag”, går att läsa i dokumenten.

Mannen häktades misstänkt för hot mot tjänsteman, och i maj dömdes han till en månads fängelse för brottet. I mitten av maj inleddes även en förundersökning om förberedelse till terroristbrott. Då chefsåklagare Daniel Brodén fick ärendet på sitt bord rubricerades det dock som förberedelse till grov misshandel, och nu har han lagt ner det.

– Brott kan ej styrkas. Han har uppgett att svärden inte tillhör honom, utan de tillhörde en bekant som arbetar som fakir. Det är uppgifter som är kontrollerade och som vi inte kan motbevisa, säger Daniel Brodén.

Vad var hans förklaring till övrig utrustning, som hjälmen?

– Det finns inget förbud mot hjälmar.

Vilken kontakt med Säpo har du haft under utredningen?

– Sådant kommenterar jag inte.

Polisen hittade en militärhjälm under husrannsakan i mannens bostad.
Polisen hittade en militärhjälm under husrannsakan i mannens bostad.
Polisen har hittat IS-material i både mannens bostad och bil.
Polisen har hittat IS-material i både mannens bostad och bil.
Även ett kikarsikte påträffades under husrannsakan i mannens bostad.
Även ett kikarsikte påträffades under husrannsakan i mannens bostad.

Mannen har tidigare varit föremål för polisens intresse. I augusti 2015 stoppades han i sin bil tillsammans med flera andra män i Malmö. Bilen kom över Öresundsbron och en av passagerarna var en tunisier i 30-årsåldern. I register var han flaggad som ”spärrad” från länder inom Schengensamarbetet på grund av att han bedöms vara ”våldsbenägen och beväpnad”. Efter att ha förhörts sökte han asyl i Sverige, och placerades av säkerhetsskäl i häkte.

I förhör berättade mannen från Härnösand att sällskapet hade bilat ner till Italien på semester, att de av en slump träffade på tunisiern i Danmark och bara gav honom skjuts till Sverige. Då han konfronterades med att flera IS-symboler hittades i bilen, svarade han: ”Det är en religiös symbol och inget annat”. Han dömdes till tre månaders fängelse för människosmuggling, och är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel och brott mot vapenlagen.

Efter att svärden och den militära utrustningen hittades kopplades Säpo in. ”Säkerhetspolisen har svårt att kommentera enskilda ärenden för att det berör vår operativa verksamhet”, skriver Säpo i ett mejl till Metro.

Mannen är född och uppvuxen i Nordafrika där han arbetade som polis, och han kom till Sverige 2005, har han berättat i en personutredning med Frivården.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro