ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrormisstänkta uppges ha kopplingar till Akilov

Annica Ögren · 30 Apr 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Säkerhetspolisen har gripit tre personer under måndagsmorgonen.

Säkerhetspolisen har gripit tre personer under måndagsmorgonen.


Tre personer har gripits under måndagen, misstänkta för förberedelse till terroristbrott, uppger Säpo. Enligt en källa till TT har minst en kopplingar till Rakhmat Akilov.

klar

Artikellänk är kopierad

I ett pressmeddelande från Säpo framgår att även andra personer har hämtats till förhör, samt att en förundersökning har inletts.

Minst en av de anhållna ska ha kopplingar till Rakhmat Akilov, enligt en källa till TT ”med insyn i fallet”. Enligt dessa uppgifter ska alla tre personer vara från Uzbekistan, och minst en av de gripna ska ha haft kontakt med Akilov, som utförde terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året.

– Tidigt i morse genomförde vi insatser tillsammans med polisen, både på ställen i norra Sverige och i Stockholmsområdet. Vi har följt dessa personer under en längre tid, det gäller även förberedelserna till brottet, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen till Metro.

Enligt uppgifter till SvD ska ett gripande ägt rum i Akalla i norra Stockholm, något som inte bekräftats av Säpo. Tidningen skriver även att det finns internationella kopplingar i utredningen.

Enligt Säpo har de följt de misstänkta personerna under en tid, men det finns inga indikationer på att ett attentat ska ha varit planerat under de närmaste dagarna.

– Vi har valt att inte närmare ange de exakta platserna då det för vår del pågår ett intensitet arbete där just nu, utifrån de insatser som är gjorda, säger Melin.

Misstänks de gripna personerna ha haft samröre med varandra på något sätt?

– Misstankarna avseende förberedelserna gäller gemensamt, ja.

Terrorhotnivån i Sverige har inte förändrats på grund av dagens ingripanden. Terrorhotnivån ligger kvar på en trea utifrån en femgradig skala, vilket är ett förhöjt hot.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro