ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrornätverket al-Qaida har växt sedan 9/11

Metro · 6 Aug 2013
Uppdaterad 6 Aug 2013

Terrornätverket al-Qaida har blivit större och mer svåröverskådligt, men hotar inte västvärlden lika mycket som förr.

klar

Artikellänk är kopierad

Det slår den norska tidningen Aftenposten fast, som har sammanställt utvecklingen för världens största terrororganisation sedan 11 september 2001.

– Filialen i Jemen är den enda, förutom al-Qaida centralt som systematiskt försöker göra angrepp mot väst, säger Thomas Hegghammer vid Forsvarets forskningsinstitutt till Aftenposten.

Thomas Hegghammer är en av världens ledande forskare på al-Qaida.

Enligt honom går det att se vissa tendenser. al-Qaida har blivit svagare centralt, men har fler ”halvmilitanta" sympatisörer

– al-Qaida är i dag som ett jihadistiskt Nato., säger Hegghammer.

Ledningen i Pakistan har förlorat flera förgrundsgestalter, däribland Usama bin Ladin, och har nu en symbolisk roll som historisk moderorganisation.

Samtidigt har organisation fått nya avdelningar i bland annat Irak, Jemen och Somalia.

Det har också tillkommit fler väpnade islamistgrupper i till exempel Kaukasus och Egypten som vill bli fullvärdiga medlemmar. Men de utgör ett mindre hot mot väst.

– De har lokala politiska mål i stället. De är också avskräckta. De törs inte. De vill inte ha amerikanska drönare och specialstyrkor efter sig, säger Thomas Hegghammer till Aftenposten.

Enskilda terrorister och mindre grupper tar också inspiration för hur attacker ska planeras och utföras. Bilden av terrornätverket har – trots massiv övervakning – blivit långt mer svåröverskådlig. 

Friheten som följt på den arabiska våren har också öppnat nya ytor för terroristerna. Det beror på att de förtryckande regimerna försvunnit och kontrollen därmed släpper, enligt Thomas Hegghammer.

– Det har blivit lättare att agera som regional jihadist, så länge man inte försöker sig på att angripa väst., säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro