ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Terrorsvensken gripen – på nytt

Anders Göransson · 11 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
mehdi Mehdi Ghezali under den presskonferens som hölls i Örebro år 2004, där han berättade om sin tid som USA:s fånge i Guantanamobasen på Kuba

mehdi Mehdi Ghezali under den presskonferens som hölls i Örebro år 2004, där han berättade om sin tid som USA:s fånge i Guantanamobasen på Kuba Foto: SCANPIX/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

I 930 dagar satt svenske Mehdi Ghezali i det ökända Guantánamofängelset, innan han släpptes och återvände till Sverige. Nu rapporteras han ha gripits igen i Pakistan, misstänkt för samröre med terrornätverket al-Qaida.

Enligt SVT:s Rapport, som under natten ännu inte hade bekräftats av UD, är den 30-årige Ghezali en av de tre svenskar som för en dryg vecka sedan ska ha gripits i Pakistan. De tre svenskarna ska tillsammans med sju turkar och en ryss ha gripits, samtliga misstänkta för kopplingar till al-Qaida.

Flera poliskällor i Pakistan bekräftar för Metro att tre svenskar har gripits - en man och en kvinna i 30-35-årsåldern samt kvinnans son.Jörgen Persson, ambassadråd på Sveriges ambassad i Islamabad, säger att det är mer information än han har.- Vi har bara tidningsuppgifter att gå på, men vi har via de kanaler som står till buds att få information om det här.

– Jag vet inte var de är, svarar han på frågan om de fördes bort av polis eller säkerhetstjänsten ISS.

Samtliga poliskällor säger att trion har förts till Islamabad, men vet inte om de sitter hos polis eller hos säkerhetstjänsten ISS

Mehdi Ghezali från Örebro var 22 år när han 2001 greps i Pakistan, nära den afghanska gränsen. 2004 släpptes han, bland annat efter att dåvarande statsminister Göran Persson tagit upp hans fall med USA:s president George W Bush.

Ghezali, som uppgav sig ha blivit torterad i fängelset, hade då varken ställts inför rätta eller fått någon motivering till varför han hållits fånge i över två år.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro