ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tesla Model X är här – därför är stadsjeepen årets mest hajpade bil

Aron Andersson · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015

Foto: Tesla


Under natten visade elbilsjätten Tesla upp sin senaste skapelse – Model X. Och nätet jublar redan åt den nya bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

”Teslas Model X är här, och den är så fantastisk som vi hoppats”, skriver tekniktidningen Wired om el-SUV:en från Tesla. Om bilvärlden hade en motsvarighet till Iphone, så är det denna, årets mest hajpade fordon.

Men världens första stadsjeep som går helt på el är inte för alla. Priset på över 130 000 dollar, motsvarande en miljon kronor, avskräcker nog en hel del. Trots det spås den nya bilen bli en succé. Här är några av detaljerna som utmärker Model X.

►LÄS MER: Taxi Stockholm skaffar superelbil

​Supersnabb. Bilen har två elmotorer, en där fram på 259 hästkrafter och en där bak på 503. Den accelererar från 0–100 km/h (eller 0–97 km/h för att vara exakt) på 3,2 sekunder. Med stor marginal gör det Model X till den snabbaste SUV:en på marknaden.

Säker. Teslas vd Elon Musik säger att han förväntar sig att bilen får fem stjärnor i alla säkerhetstester. Till och med om bilen kör av vägen menar han att den skulle ”landa på fötter igen”. Den har extremt låg tyngdpunkt på grund av alla batterier. Om bilen är med om en olycka i hög hastighet är det bara 6,5 procents sannolikhet att du skadas, enligt företagets vd. Model X har till och med ett inbyggt system som skyddar mot biologiska krigsvapen.

Foto: Tesla

Smart. Självklart har en elbil från Tesla en hel del smarta funktioner. Bildörrarna öppnas automatiskt när du närmar dig bilen. Det räcker att trycka ner bromsen för att dörrarna ska stängas igen. Ultraljud känner av omgivningen och gör så att bildörrarna aldrig öppnas för mycket och slår in i andra bilar. Mittenraden av säten ställer också in sig automatiskt så att det ska bli lättare att sätta små barn i bilen. Och instrumentbrädan består av skärmar med skarp grafik och animeringar som imponerar på de som testat.

Gigantisk vindruta. Enligt Tesla är det den största vindruta som någonsin suttit på en bil. Den sträcker sig över framsätena och ger känslan av att sitta i cockpit i en helikopter.

Måsvingedörrar. Även om du parkerar så tajt att det skulle bli svårt att öppna dörrarna på en vanlig bil kan måsvingedörrarna på Model X öppnas, tack vare ett särskilt upphängningssystem. De rör sig något långsammare än vanligt och har inbyggda parkeringssensorer som känner av omgivningen.

Sex personer som förbeställt Model X har fått sina nycklar och fler bilar kommer att levereras inom de kommande månaderna. Bilen presenterades under tisdagskvällen amerikansk tid. Här hittar du hela presentationen.

►LÄS MER: Så mycket snabbare har Teslas elbilar blivit på bara två år

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro