ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Bra bilder även med mobilen

Jonas Ryberg · 2 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Med 12-megapixlar är ­mobilens kamera ikapp den vanliga kompakt­kameran.I alla fall på papperet.

Men fotografering är så mycket mer än bara antalet megapixlar. Metroteknik har testat toppmodellerna hos de tre tillverkare som säljer flest telefoner i Sverige. Alla tre fungerar som ersättare för en enkel kompaktkamera i goda ljusförhållanden och är kul att ­fotografera med.

Borta är det klassiska problemet med att folk hinner vända bort huvudet mellan att avtryckaren trycks ned och att bilden tas. Men fortfarande kan telefonerna ha problem med långsam auto­fokus.

Den som bryr sig mest om bildkvalitet får både systemkamera och en ­enkel mobil för samma peng som en Samsung Pixon 12. Men tjusningen med kameramobilen är att den alltid finns med i fickan och att det är enkelt att dela med sig av bilderna ­direkt via mejl eller en ­fotosajt på nätet.

Samtliga telefoner i testet kan skicka bilderna ­direkt antingen via 3G-nätet eller wifi.

Alla tre har också plats för extra minneskort vilket kan behövas med bild-storlekar upp mot fyra ­megabyte.

Steget efter men prisvärd

Nokia n86Pris: cirka 3 800 kronor. Övrigt: 8 megapixelsensor, lysdioder.

Nokias kameramobil är den äldsta i testet. Det märks inte bara på att den har 8 mega­pixel­sensor i stället för 12.

Även priset ligger ett par ­tusenlappar under konkurrenternas. Bildkvaliteten ligger också efter, främst i mörker på grund av att N86 har dioder i stället för riktig blixt. Telefonen fixar uppladd­ning till fotosajter med ett klick och är mest prisvärd.

Roligast och smidigast

Samsung M8910 Pixon 12Pris: cirka 6 000 kronor.Övrigt: 12 megapixelsensor, xenonblixt.

Är mest lik en kamera av de testade telefonerna. Det gör att den också är roligast och smidigast att fotografera med. Telefonen tar bilder som är så nära du kommer en riktig ­kameras i en mobiltelefon i dag.

Jämfört med en kompaktkamera fokuserar den lång­sammare och är känsligare för dålig belysning där brus­reduceringen får arbeta hårt. Avancerad inbyggd funktion för att publicera ­bilderna på nätet.

Tydlig och lätthanterlig

Sony Ericsson Satio Pris: cirka 5 400 kronor. Övrigt: 12 megapixelsensor, xenonblixt.Satios kamera är en trevlig ­bekantskap. Den startar snabbt när linsskyddet dras bort. Med tydlig knapp för avtryckare och med den tryck­känsliga skärmen är det enkelt att sköta kameran.

Precis som hos Pixon ligger de färdiga bilderna ofta nära dem hos en kompaktkamera. Men i mör­ker blir bilderna lätt ­brusiga. Satio har nära koppling till Googles fototjänst ­Picasa och Blogger.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro