ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Första intryck – Playstation VR

Aron Andersson · 13 Okt 2016
Uppdaterad 22 Nov 2016

Kommer framtidens dataspelare att lämna vår verklighet för den virtuella? Metro har testat den senaste speltekniken – för att avgöra om den lever upp till hajpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför ska jag bry mig om Playstation VR?

Under det senaste året har flera VR-glasögon börjat säljas. Oavsett om det handlar om bärbar VR för mobiltelefonen, eller om det är dyrare lösningar för spelnörden att koppla till sin monster-PC, så är väntan över nu. Det är dags för virtuell verklighet att leva upp till hajpen. Förhoppningen bland entusiaster är att en så bred plattform som Playstation gör tekniken tillgänglig nog.

Låt mig omformulera: varför ska jag bry mig om VR, punkt?

I grund och botten handlar virtuell verklighet om att fly den trista, deprimerande verklighet vi lever i nu (ledsen för att sabba er dag). Det är underhållning helt enkelt. Fast underhållning 2.0. För VR är betydligt mer än tv-spel, även om det är just spelen som lätt hamnar i fokus. 

Lever det verkligen upp till hajpen?

Well, det är svårt att inte imponeras första, andra och, ja, tredje gången du stiger in i den virtuella världen. Men rör det sig verkligen om en revolution bara för att det är ”häftigt”? Det räcker inte att tekniken är bra nog, och billig nog. Det krävs en så kallad ”killer app” – alltså ett program som gör att tillräckligt många förstår storheten i VR och är villiga att betala för det. Och den har inte riktigt kommit ännu.

Hur bra är spelen som finns?

De är tillräckligt många, och tillräckligt bra, för att underhålla ett tag. Det finns rymdäventyr att flyga runt i (”EVE: Valkyrie”), otäcka skräckspel där du skjuter clowner från en berg- och dalbana (”Until dawn: Rush of blood”) och mindre testa-på-spel där du djupdyker i havet, spelar 3D-pong eller upplever en biljakt i London (”VR Worlds”).

Hur är det med illamåendet?

Om spelet rör sig för mycket – samtidigt som du sitter still, så finns det en risk för lätt åksjuka, absolut. Men på ett sätt är det kanske ett gott betyg för hur uppslukande VR-upplevelsen är och hur den kan ha en faktisk fysisk påverkan.

Fem sätt att uppleva virtuell verklighet

Nu släpps Playstation VR – men hur bra är den nya tekniken?
Nu släpps Playstation VR – men hur bra är den nya tekniken?Foto: Simon Krona / Montage
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro