ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Insidan som räknas när Samsung släpper Galaxy Note 9

Henrik Ek · 30 Aug 2018
Uppdaterad 30 Aug 2018
Samsungs nya Galaxy Note 9 är i många avseenden väldigt lik föregångarna.

Samsungs nya Galaxy Note 9 är i många avseenden väldigt lik föregångarna. Foto: Samsung/Pressbild


Samsungs nya Galaxy Note 9 är ett prestandamonster. Det är också ett prismonster. Det är lätt att se hur företaget har tänkt och vem som är användaren av det nya flaggskeppet.

klar

Artikellänk är kopierad

Display

6,4 tum, 1440×2960 pixlar (516 ppi)

Det är Samsungs största display hittills, en Super AMOLED, och den är förstås jättefin. Men det är inte det bästa vi sett och – inte för att det syns – men pixeltätheten är faktiskt något lägre än föregångaren Note 8 (eftersom displayen är större, men upplösningen densamma).

Det känns helt enkelt inte som att det här är något nytt, eller som något som ger Samsung en usp, som det faktiskt kändes tidigare.

Snabbanteckna på släckt skärm – en funktion som lanserades redan på Note 8.
Snabbanteckna på släckt skärm – en funktion som lanserades redan på Note 8.Foto: Samsung/Pressbild

Kamera

Två 12 megapixel-kameror; En vidvinkel (med två bländarlägen: F1.5 och F2.4). En 2X zoom.

Det här är riktigt bra kameror, men inget vi inte redan sett tyvärr. Och det kanske är för mycket begärt att Samsung ska uppdatera sina kameror vid varje släpp av både Galaxy S-serien och Note-serien – det är bara svårt att bli exalterad över en gång till.

Prestanda

Chip: Samsung Exynos 9810, 6/8 GB RAM, 128/512 GB minne (med plats för micro SD 512 GB)

När Note 9 kopplas upp mot en skärm kan den köra PC-program – såsom Power point.
När Note 9 kopplas upp mot en skärm kan den köra PC-program – såsom Power point.Foto: Samsung/Pressbild

Det är här det händer grejer.

Nytt kylsystem innebär att processorn ska klara mer påfrestning och upp till en terabyte lagring (med extra micro SD) gör att det mesta får plats. Och precis som Note 8 kan Note 9 kopplas upp mot en extern skärm och köra PC-program.

Det här är uspen – att telefonen klarar massor av arbetsuppgifter du annars skulle lägga på en surfplatta eller till och med laptop. Som extra finess – vilket också förklarar lite mer om vem köparen av den här telefonen är – så fungerar S-pennans knapp fint med Power point när du vill byta slide.

Batteritiden är också bland marknadens bästa.

Övrigt

S-pennan är fortsatt det som gör Note 9 unik. Enligt Samsungs egna undersökningar använder 60 procent av användarna den dagligen. Det betyder att kunderna hittat rätt telefon. För att få ut maximalt behöver du förmodligen jobba med något där du kladdar ned mycket anteckningar, drar presentationer inför folk och dessutom får telefonen betald av någon annan.

Insidan är det som imponerar med Galaxy Note 9.
Insidan är det som imponerar med Galaxy Note 9.Foto: Samsung/Pressbild

Sammanfattning

Pris: 128GB/6 GB RAM, 10 890 kronor. 512GB/8GB RAM, 13 490 kr.

Det är ingen tvekan om att Samsung vill nå den professionella användaren med sin Note-serie. Det är förmodligen en bra taktik; De flesta andra framhåller sina kameror och starka färger i displayen, som om telefoner skulle vara till för nöjes skull. Samsung pratar kyld processor, en terabyte lagring och penna som fungerar som Power point-fjärr. Synd bara att de flesta fortsatt kan nöja sig med sin Note 8.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro