ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Ipad Pro (2017) – därför kan surfplattan ersätta din bärbara dator

Aron Andersson · 19 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017
Ipad Pro är tillbaka, med ny skärm och, inom kort, nytt operativsystem.

Ipad Pro är tillbaka, med ny skärm och, inom kort, nytt operativsystem. Foto: Fredrik Tideman


Apple har uppdaterat Ipad Pro, företagets surfplatta för proffs”. Men är den tillräckligt bra för att ersätta datorn? Så här tycker Metros prylexpert, Aron Andersson, efter att ha testat paddan.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är grejen med nya Ipad Pro?

Den har vässats på flera punkter. Bland annat med större skärm (för den mindre av de två modellerna) som dessutom fått högre uppdateringsfrekvens, 120 Hz. Det nya läget, som döpts till ”Promotion”, gör att rörelser flyter bättre på skärmen, till exempel om du bläddrar snabbt på en sajt eller zoomar in på kartan.

LÄS MER: Homepod och Imac Pro – här är alla nya produkter från Apple

Vad är skillnaden mot tidigare?

Utöver skärmen, som även blivit ljusstarkare, mer färgrik och mindre reflexiv, så har så klart insidan av paddan uppdaterats. Enligt Apple är den 30 procent snabbare än tidigare. Den hanterar därmed rätt tunga uppgifter utan problem.

Men den stora skillnaden kommer med IOS 11, som inte släppts ännu. Det nya operativsystemet blir visserligen bakåtkompatibelt och kommer lyfta även föregående Ipad Pro, men det är dessa uppdateringar som gör att surfplattan känns riktigt ny.

Hur mycket bättre är Ipad Pro med IOS 11?

Det är en stor skillnad. Vi har bara testat betaversionen, eftersom den officiella uppdateringen kommer först i höst. Det innebär att vissa funktioner inte fungerar helt som de ska ännu. Men med IOS 11 närmar sig Ipad Pro mer och mer en bärbar dator rent funktionellt.

LÄS MER: Äntligen presenterar Apple något helt nytt – ändå känns det gammalt

Vad är några av nyheterna i IOS 11 då?

Med IOS 11 får surfplattan samma Dock-meny längst ner på skärmen som en Mac-dator och det blir enklare att multitaska med flera fönster bredvid varandra. Det går dessutom att dra-och-släppa allt ifrån bilder till länkar mellan olika appar. Dessutom har IOS 11 en inbyggd filhanterare. Alla dessa nyheter är fantastiskt välkomna.

Med rätt tillbehör kan Ipad Pro ersätta den bärbara datorn för många användare.
Med rätt tillbehör kan Ipad Pro ersätta den bärbara datorn för många användare.

Hur ”professionell” är Ipad Pro egentligen?

Prestandamässigt motsvarar den definitivt en bärbar dator. Den hanterar avancerad bildredigering och 3D-modellering. Men är den lika användbar? Svaret är: med rätt tillbehör. För att helt ersätta en bärbar dator behövs ett externt tangentbord, och helst även Apple Pencil, för den som vill redigera bilder på ett vettigt sätt.

Och trots det kan det fortfarande, i vissa fall, vara begränsade att inte ha en vanlig dator.

LÄS MER: Här försöker Metro besöka Apples nya huvudkontor – ”rymdskeppet”

Vad kostar Ipad Pro?

Okej, låt oss räkna på det. Själva surfplattan kostar 7 495 kronor (för 10,5-tumsmodellen). Den som även vill ha Apple Pencil får betala ytterligare 1 095 kronor. Om du verkligen är intresserad av att ersätta en bärbar dator behövs även ett tangentbord. Apples smart keyboard kostar exempelvis 1 795 kronor.

Då är vi uppe i 10 385 kronor. Men för billigaste modellen av surfplattan ingår endast 64 GB lagringsutrymme. Det räcker inte så jättelångt. Den som vill ha mer får lägga till antingen 1 200 kronor, för 256 GB, eller 3 600 kronor, för 512 GB. Det höga priset är så klart surfplattans största minus. Samtidigt är den, i billigaste utförande, inte dyrare än en Iphone.

Varför köpa Ipad Pro istället för bärbar dator?

För den sortens pengar är det sannolikt, för många användare, en bättre affär att satsa på en bärbar dator. Surfplattan är inte helt utan fördelar dock, bland annat är den mer flexibel, lättare, tunnare och, med hjälp av Apple Pencil, ett väldigt effektivt arbetsverktyg för vissa yrkeskategorier.

I en mening?

Kompetent surfplatta med klar potential att ersätta datorn för den som är ute efter något ännu mer bärbart.

LÄS MER: Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

pil
Topp & stopp!

Metro gillar. Att IOS 11 ger surfplattan nytt liv. Vi hade nästan gett upp hoppet om Ipad som en distraktions- och läroprodukt främst för barn. Men med IOS 11 öppnas nya möjligheter.

Metro ogillar. Att det kostar så väldigt mycket. Att välja mellan surfplatta och dator försvåras, men prisbilden, där surfplattan har möjlighet att sticka ut med lägre prislapp, får motsatt effekt.

pil
In i minsta detalj

Ipad Pro 10,5

Skärm. 10,5 tum.Upplösning. 2224 x 1668 pixlar (264 ppi).Lagring. 64, 256 eller 512 GB.Mått. 250,6 x 174,1 x 6,1 mm.Vikt. 469 gram (477 gram för modell med plats för sim-kort).Processor. A10X Fusion-chip.Kamera. 12 MP.

Ipad Pro 12,9

Skärm. 12,9 tum.Upplösning: 2732 x 2048 pixlar (264 ppi).Lagring. 64, 256 eller 512 GB.Mått. 305,7 x 220,6 x 6,9 mm.Vikt. 677 gram (692 gram för modell med plats för sim-kort).Processor. A10X Fusion-chip.Kamera. 12 MP.

Betyg. 4 glober.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och Iphone 7 Plus – så bra är Apples vattentåliga mobiler

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro