ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Iphone 6s – är det värt att betala 7 500 kronor för nya mobilen?

Aron Andersson · 10 Okt 2015
Uppdaterad 10 Okt 2015

Foto: Apple


Förbättrad kamera och en helt ny skärmteknik. Men dessutom: ett högre pris. Är nyheterna tillräckligt för att motivera ett köp av Iphone 6s? Metro har testat höstens hetaste mobil.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är nytt i Iphone 6s?

Ganska mycket – även om det inte syns på utsidan: Nya kameror, ny skärm, nytt glas, nytt aluminium, ny processor, ny fingeravtrycksläsare. Den enda nyhet som faktiskt syns utåt är att mobilen nu finns i rosa guld.

Är nyheterna något att ha?

En ny processor är en given uppdatering och en naturlig evolution. Givetvis är det stort plus att mobilen blivit betydligt snabbare, men något annat hade nog varit en besvikelse. De stora nyheterna är i stället kameran och skärmen, med funktionen ”3D Touch”.

►LÄS MER: Iphone 6s på 60 sekunder

Vad är 3D Touch?

En ytterligare nivå av tryckkänslighet. I stället för att öppna en app kan du, genom att trycka hårdare på ikonen, få upp en meny av genvägar. För kameraappen kan du exempelvis gå direkt till selfie- eller videoläge utan att först öppna appen. Men 3D Touch fungerar även inuti apparna. I stället för att öppna ett mejl kan du, med samma metod, förhandsgranska innehållet i mejlet. Ganska toppen. 

Så fort fler appar stödjer 3D Touch blir det troligtvis ännu mer användbart, än så länge är det i princip bara Instagram och Apples egna appar.

Med ”3D Touch” kan du trycka hårdare på en appikon, exempelvis för kameran eller mejlen och få fram en ny meny med genvägar direkt från hemskärmen.
Med ”3D Touch” kan du trycka hårdare på en appikon, exempelvis för kameran eller mejlen och få fram en ny meny med genvägar direkt från hemskärmen.

Är kameran något att ha?

Utöver gimmick-funktionen Live Photos, som gör att vanliga stillbilder nu rör på sig och vars användbarhet är ungefär lika med noll, är det rätt välkommet med en uppdatering. Men det är svårt att med blotta ögat se skillnad på de flesta Iphone 6 och Iphone 6s-bilder. Inte heller här är det alltså fråga om någon revolution.

4K och möjligheten att zooma i videoklipp (som kom med IOS 9) är däremot en positiv upplevelse. Att även selfiekameran uppdaterats gör också stor skillnad i dessa Snapchat-tider.

Är den värd pengarna?

För den som har Iphone 6 i dag är en uppdatering onödig. Men den som har en äldre modell vinner mycket på att byta upp sig, även om det gör ett rejält avtryck i privatekonomin. 

I en mening?

Något för dyr mobil som har nästan allt.

►LÄS MER: Här är batterimyterna som inte alls får din mobil att räcka längre

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro