ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Nintendo Switch – är det värt att köpa?

Aron Andersson · 3 Mar 2017
Uppdaterad 3 Mar 2017

Nintendo är tillbaka – men kan speljätten utmana Playstation och Xbox? Metro har testat nya konsolen Switch.

klar

Artikellänk är kopierad

Lever Nintendo Switch upp till förväntningarna?

Förväntningarna har väl i ärlighetens namn varit rätt varierade. Några har längtat, andra har frågat sig vad detta egentligen är för något.

LÄS MER: Analys: Nintendo Switch är alldeles för dyr i dag – men kan bli en klassiker

Så – vad är detta egentligen för något?

Efter första timmarna med Switch visar det sig vara lite allt-i-ett: partymaskin, bärbar konsol och en plattform för Nintendos mest påkostade speltitlar (nya Zelda-spelet släpps samma dag som konsolen).

LÄS MER: Se alla trailers för nya Nintendo Switch-spelen

Vilken del är bäst?

Utpräglade Nintendo-fans kommer så klart inte kunna göra något annat än att kasta sig över ”The legend of Zelda: Breath of the wild”, men själv vill jag genast utmana kollegorna i diverse dueller. Vem har till exempel inte velat ge sin kollega en riktig smocka någon gång, eller utmana sin bordsgranne i pistolduell? Det, och mycket mer, är nu möjligt i partyspelet ”1-2 Switch”.

Är partystämningen på samma nivå som när Wii kom?

Möjligtvis nästan snäppet högre, eftersom det faktiskt ingår två handkontroller, så kallade Joycon, i paketet. Däremot ingår inget spel. Men överrumplingsfaktorn är kanske något mindre i år. Samtidigt är konkurrensen från mobilspel större.

Hur bra är hårdvaran?

Kontrollerna har lite för små knappar, men det går att förbise. Rent funktionellt är de alldeles utmärkta, särskilt vibrationsmotorn ”HD Rumble” är läskigt exakt. Desto värre är det med skenorna som Joycon fästes med. I vissa lägen fungerar det hur smidigt som helst, i andra lägen kan det vara krångligare, och rentav frustrerande att pilla med den lilla säkerhetsknapp på baksidan som ska frigöra dem.

Foto: Nintendo / Montage

 Att gå från bärbart till stationärt är däremot hur smidigt som helst, du behöver inte ens pausa spelet som är igång. Däremot har jag redan hunnit få några stötar av spelkonsolen, vilket var både oväntat och uppiggande.

LÄS MER: Test: Första intryck – Playstation VR

Själva skärmen då?

Även om spelen gör sig bättre på stor skärm, där upplösningen också är högre, så är den lilla skärmen klart duglig. ”Breath of the wild” ser fantastiskt ut också i bärbart läge och att du kan ställa skärmen på bordet framför dig och utmana någon i din närhet med varsin Joycon är en kul idé. Det inbyggda stödet som håller skärmen upprätt i det spelläget känns däremot väldigt instabilt.

Men kan spelen bli så bra i en så liten konsol?

Just kontrollerna, och att det rör sig om Nintendo, gör att spelen direkt känns mer kvalitativa än exempelvis mobilspel, trots konsolens ringa storlek. Självklart kommer de i prestanda inte kunna mäta sig med riktigt stora titlar till PS4 eller Xbox One. Men när du ger dig ut i den öppna världen i ”Breath of the wild” känns faktiskt sådana frågeställningar rätt avlägsna, det spelar liksom inte så stor roll.

En annan faktor på minuskontot är att konsolen bara har plats för 32 GB, minus operativsystemet. När det blir aktuellt att köpa spel digitalt lär de flesta behöva utöka med minneskort, vilket som tur är är fullt möjligt.

LÄS MER: Så bra är nya ”Super Mario run”

Vad kommer avgöra hur framgångsrik Nintendo Switch blir?

Priset, som just nu är lite i högsta laget på ungefär 3 700 kronor, och, kanske först och främst, spelen! Det har utlovats flera bra titlar, men ännu fler behövs för att denna konsol ska lyfta. Zelda lär ge bra skjuts, och möljigheten att ta med sig äventyret hemifrån i bärbart läge kommer att glädja många.

Foto: Nintendo / Montage

LÄS MER: Test: Första intryck – Playstation VR

pil
Topp & stopp!

Metro gillar

Allt-i-ett-tänket. Att kunna bära med sig Switch är trevligt, men ännu trevligare är att kunna dela upp handkontrollerna och spela mot varandra, både hemma och ute på språng. Det är nästan lite genialt.

Metro ogillar

Att skärmstödet är så plastigt. Det lilla ”kickstand” som hjälper skärmen att stå när du har den med dig signalerar inte kvalitet. Snarare känns det som att det kommer gå sönder rätt snabbt.

pil
In i minsta detalj

Betyg. 4 av 5.

Lagringsutrymme. 32 GB.

Processor. Tegra-chip från Nvidia.

Mått. 102 x 239 x 13,9 mm med Joycon.

Vikt. 297 gram och 398 gram med Joycon.

Skärm. 6,2 tums pekskärm med 1280 x 720 pixlar. I tv-läget är maximala upplösningen högre, 1920 x 1080 pixlar.

Sensorer. Accelerometer, gyroskop, infraröd kamera i ena Joycon.

Batteritid. Ska klara upp till sex timmar, men betydligt lägre för tunga spel.

Pris. Cirka 3 700 kronor.

LÄS MER: Test: Så bra är Playstation 4 Pro

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro