ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Olloclip 4-in-1

Viktor Ander · 6 Mar 2014
Uppdaterad 6 Mar 2014
Test: Olloclip 4-in-1 Med fisheye-objektivet – som kan beskrivas som någon slags supervidvinkel – är de kurvade kanterna hela poängen.

Test: Olloclip 4-in-1 Med fisheye-objektivet – som kan beskrivas som någon slags supervidvinkel – är de kurvade kanterna hela poängen. Foto: Viktor Ander


klar

Artikellänk är kopierad

Test: Olloclip 4-in-1 
  Samma motiv utan fisheye-objektiv.
Test: Olloclip 4-in-1 Samma motiv utan fisheye-objektiv.Foto: Viktor Ander
Test: Olloclip 4-in-1 
  Vidvinkelobjektivet är kanske det mest intressanta och fungerar riktigt bra.
Test: Olloclip 4-in-1 Vidvinkelobjektivet är kanske det mest intressanta och fungerar riktigt bra.Foto: Viktor Ander
Test: Olloclip 4-in-1 
  Samma motiv utan vidvinkel.
Test: Olloclip 4-in-1 Samma motiv utan vidvinkel.Foto: Viktor Ander
Test: Olloclip 4-in-1 
  Två makrolinser hänger med, i det här fallet tio gångers förstoring.
Test: Olloclip 4-in-1 Två makrolinser hänger med, i det här fallet tio gångers förstoring.Foto: Viktor Ander
Test: Olloclip 4-in-1 
  Så här blir klockan med 15 gångers förstoring.
Test: Olloclip 4-in-1 Så här blir klockan med 15 gångers förstoring.Foto: Viktor Ander
Test: Olloclip 4-in-1 
  Och utan makro.
Test: Olloclip 4-in-1 Och utan makro.Foto: Viktor Ander
Betyg: 3 av 5.
Betyg: 3 av 5.

GÄSTTEST: Viktor Ander är redigerare på Metro och allmän prylfantast. Det är han som här nedan har testat Olloclip 4-in-1, ett tillbehör till Iphone.

Kameran i Iphone är nu för tiden tillräckligt bra för att täcka de flesta amatörers fotobehov; den bästa kameran är som bekant den du har med dig. Men den statiska linsen lämnar ändå en del att önska och då kan Olloclips 4-in-1-objektiv vara ett bra komplement.

Olloclip 4-in-1 fästs direkt på din Iphone och är litet nog att få plats i fickan. Produkten är tjusigt designad i rött aluminium och rymmer fyra objektiv: fisheye, vidvinkel och två olika makro. Perfekt för dig som vill ta lite mer avancerade bilder men inte orkar släpa med dig en mer avancerad kamera. Dessutom fungerar objektivet även med videofunktionen. 

Vidvinkelobjektivet är kanske det mest intressanta och fungerar riktigt bra. Trots att fotots dimensioner är samma som om du tagit bilden utan en extra lins så ryms en större yta av motivet (exempelbilder ovan). Tänk de magiska tälten i Harry Potter som ser normalstora ut från utsidan men rymmer hela lägenheter på insidan. Nackdelen är att bilderna tenderar att bli lite kurvade och tappa skärpa i kanterna. Den rundade effekten ska gå att korrigera med bildbehandling i Olloclips fotoapp som jag dock inte testat för den här recensionen. 

Med fisheye-objektivet – som kan beskrivas som någon slags supervidvinkel – är de kurvade kanterna hela poängen. Motivet trycks ihop på en rundad yta och får en tydlig sfärisk förvrängning. Personligen har jag svårt att förstå varför man skulle vilja ha en fisheye-effekt på sina foton. Men det är bara jag, för regissörer av skate-videor med låg budget kan Olloclip 4-in-1 säkert vara oumbärligt.

Makrolinserna (10x och 15x) levererar också vad de utlovar. Det kan vara lite tricksigt att hitta fokus men när man väl lyckas så måste jag säga att det blir häpnansväckande bra resultat. Perfekt för en klocknörd som mig som gillar att ta detaljbilder på mina dyrgripar. 

Överlag är Olloclip 4-in-1 en hyfsat prisvärd produkt. I svenska butiker kostar den runt 600–700 kronor vilket är bra mycket mindre än vad du skulle få pynta för en ”riktig” kamera med samma funktioner. Den enda invändningen jag har mot produkten är egentligen att jag inte tycker den är så användbar. Om Olloclip till nästa version byter en av makrolinserna mot ett fungerande teleobjektiv – vilket förmodligen är väldigt mycket lättare sagt än gjort – så kommer det bli en solklar fem-globare. Men till dess blir betyget aningen svalare.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Ander
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro