ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Panasonic HX-A500

Aron Andersson · 6 Maj 2014
Uppdaterad 7 Maj 2014
Nya Panasonic HX-A500 är en actionkamera som klarar av att filma i 4K.

Nya Panasonic HX-A500 är en actionkamera som klarar av att filma i 4K. Foto: Julio C Saint' Just


Nu kan actionkamerorna filma din omgivning i superhög upplösning. Panasonic utmanar GoPro som följer med på allt fler semesterresor.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett medföljande fodral gör det lättare att fästa kameran på olika saker, till exempel ett cykelstyre.
Ett medföljande fodral gör det lättare att fästa kameran på olika saker, till exempel ett cykelstyre.Foto: Julio C Saint' Just
Själva kameran sitter på änden av en slang vilket gör den extra rörlig och lätthanterlig.
Själva kameran sitter på änden av en slang vilket gör den extra rörlig och lätthanterlig.Foto: Julio C Saint' Just
Den tillhörande skärmen är för liten för att det ska vara möjligt att se 4K-upplösningen, men den är bra att ha när man filmar.
Den tillhörande skärmen är för liten för att det ska vara möjligt att se 4K-upplösningen, men den är bra att ha när man filmar.Foto: Julio C Saint' Just

Vad är detta för liten kamera? Det är en utmanare till actionkameran GoPro, som numera spridit sig långt förbi bergsklättrare och snowboardåkare, till en betydligt bredare skara som vill ha med sig ett mer stryktåligt alternativ på semesterresan.

Vad är skillnaden mot GoPro? Till exempel sitter själva kameraoptiken på änden av en slang/sladd, vilket kanske för med sig lite mindre trevliga associationer för den som någonsin varit på magrelaterade sjukhusbesök. Men det ger en viss extra rörlighet som kan vara användbart. Dessutom kan den filma i 4K, alltså fyra gånger full HD-upplösning.

Hur bra fungerar 4K då? Det lär vara första gången det fungerar i så liten förpackning, men hur bra bilden blir är omöjligt att avgöra på den tillhörande lilla lcd-skärmen. Det stora problemet med 4K är att det inte finns särskilt många som kan avnjuta det ännu. Och just mina testvideor av cykelfärden till och från jobbet tror jag dock ingen gråter floder över att ha missat, trots att de är knivskarpa.

Hur lätt är kameran att fästa? Konstruktionen med kameran på slang gör hela paketet lite osmidigt. Som tur är följer det med ett fodral som gör monteringen lite enklare. Ännu fler fästanordningar hade varit bra, liksom möjligthet att ansluta mikrofon. Den inbyggda ger inte ljudkvalitet som matchar bildkvaliteten.

I en mening? Actionkamera för den som vill fånga fartfylld vardag i superupplösning.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro