ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så bra är Iphone 8 och 8 Plus

Henrik Ek · 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Sep 2017
Iphone 8 är Apples senaste toppmodell – i några veckor till.

Iphone 8 är Apples senaste toppmodell – i några veckor till.


Iphone X finns snart i handeln – men under en kort period i historien kommer Iphone 8 att vara Apples bästa telefon. Metro har som enda svenska media fått testa Iphone 8 och 8 Plus inför lanseringen på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

Display 3/5

Vi börjar med det viktigaste, för vad är en modern telefon om inte mestadels en display? Iphone 8 Plus är som bekant ”den bästa skärmen i en Iphone hittills” (Apple brukar formulera sig så – och fan vore det väl annars). Det är lätt att hålla med; Färgerna och svärtan är märkbart bättre och den har dessutom Apples ”true tone”-teknologi – tidigare bara i Ipad – vilket gör att skärmen anpassar färg och sken efter omgivning. Lätt att vifta bort som kosmetisk förbättring, men det är faktiskt en funktion du lätt saknar när du tvingas använda andra telefoner.

Prestanda 3/5

Båda modellerna har samma ”A11 bionic”-processor som ska vara bra för Apples satsning på augmented reality (AR). Det finns inte mycket att testa på det området ännu, men det är tämligen säkert att säga att den här versionen av Iphone är framtidssäkrad ett par år när det kommer till processorkraft. Att de bara rymmer 256 gigabyte lagring som mest är desto märkligare. Kanske för att Apple vill trycka in sina kunder i Icloudvärlden – vilken för all del fungerar väldigt bra – men den som vill spara sina bilder och filmer lokalt borde ges bättre möjlighet till det.

Design 3/5

Iphone 8 ser väldigt mycket ut som Iphone 7, som såg väldigt mycket ut som Iphone 6 och 6S. Tråkigt förstås, men det som lyfter hela intrycket är baksidan i glas. Den gör skillnad för det visuella intrycket och fäster faktiskt bättre mot fingertopparna och minskar tapprisken, jämfört med den tvåhala mattade föregångare.

Batteri 4/5

Den riktigt stora nyheten hänger ihop med designen, nämligen den trådlösa laddningen som möjliggörs av en baksida i glas. Trådlös laddning är något som funnits länge som teknik, men det har sagts förr när Apple baxat befintlig hårdvara och marknadsfört under pompa och ståt. Teknologin känd som ”Qi” kan ta ny fart vart i och med att just Iphone in i matchen. Batteriet i telefonen är också bättre, och snabbladdas upp till 50 procent på mindre än en halvtimme om du har en laddare med lite bättre kräm (29W gärna, som i laddaren till den nya Macbook Pro:n.

Kamera 3/5

Jo, en trea igen. Vi kämpar och försöker se skillnad i kamerorna i Iphone 7 Plus och 8 Plus, men det är verkligen marginellt. Större sensor är det i alla fall, och bättre färger påstår Apple vilket vi möjligen kan skymta i vissa bilder. Det är kort och gott väldigt lite skillnad i kameran jämfört med tidigare version. Fortfarande rätt bra.

Ios 11 4/5

När vi ändå är inne på kamera passar det bra att prata om de nya kamerafunktionerna i Ios 11. För efter halvsuccén med porträttläge och djupfunktion i den tidigare versionen kommer nu också ”studioläge”. En porträttfunktion som simulerar ljussättning i stil med det som används i studio. Det ser bra ut vid rätt grundförutsättningar, men lurar inte ett vant öga. Det är ett filter trots allt.

I övrigt är Ios 11 en fröjd att använda. Ett nytt fräschare gränssnitt är det första du ser, men andra mindre ändringar blir tydligare med längre användning. Bland nyheterna märks ”Airplay 2” som gör att du kan spela musik genom till flera olika (kompatibla) högtalare på en gång och att ”control center” går att anpassa och göra väldigt personligt. Dessutom är en ny och smartare och Siri är förstås välkommet – men nja, den förstår fortfarande väldigt lite.

I övrigt är förändringarna mest under huven, och förmodligen kommer du slippa tänka på det.

Helhet 3/5

Iphone 8 är ett bra alternativ och en naturlig uppgradering från sjuan, men sällan har väl en ny telefon känts så gammal. Du vet ju att helt omdesignade Iphone X bara är några veckor bort.

Det är svårt att vara missnöjd med Iphone 8 och 8 Plus. Och när alla andra står där och försöker logga in i sina telefoner med fåniga ansiktsuttryck (vi får väl se) kan du i alla fall lita på att den har en fingeravtrycksläsaren i fungerar.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro