ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Samsung Galaxy S5 – så bra är nya toppmodellen

Aron Andersson · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014
Test: Samsung Galaxy S5 – så bra är nya toppmodellen Samsung Galaxy S5 är något större än sin föregångare.

Test: Samsung Galaxy S5 – så bra är nya toppmodellen Samsung Galaxy S5 är något större än sin föregångare. Foto: Urban Brådhe


Med Galaxy S5 har Samsung finputsat storsäljaren S4. I årets modell finns några onödiga gimmickar, men som helhet är mobilen ett steg i rätt riktning. Så många glober får den i Metros test.

klar

Artikellänk är kopierad

På baksidan har den nya mobilen fått en pulsmätare, som fungerar bäst för att mäta vilopuls.
På baksidan har den nya mobilen fått en pulsmätare, som fungerar bäst för att mäta vilopuls.Foto: Urban Brådhe
I hemknappen sitter en fingeravtrycksläsare som fungerar genom att du drar fingret över knappen. Det går att använda totalt tre olika fingeravtryck.
I hemknappen sitter en fingeravtrycksläsare som fungerar genom att du drar fingret över knappen. Det går att använda totalt tre olika fingeravtryck.Foto: Urban Brådhe
Till skillnad från sin föregångare är Galaxy S5 vattentät.
Till skillnad från sin föregångare är Galaxy S5 vattentät.Foto: Urban Brådhe
Ett nytt ultraenergisparläge gör att batteriet håller extra länge. Skärmen ställer om till svartvitt och endast ett antal utvalda appar går att använda.
Ett nytt ultraenergisparläge gör att batteriet håller extra länge. Skärmen ställer om till svartvitt och endast ett antal utvalda appar går att använda.Foto: Urban Brådhe

Vad är nytt i Galaxy S5? Den koreanska superluren har nu blivit både vattentät och fått pulsmätare vilket säkert tilltalar alla sportfånar. Den är något större än sin föregångare och har en ny, halvperforerad, baksida som gör den skönare att hålla i. Dessutom har den, liksom vissa konkurrenter, fått en fingeravtrycksläsare.

Är nyheterna något att ha? Vattentätheten är praktiskt, men fingeravtrycksläsare och pulsmätare känns inte som några nödvändigheter. Den förstnämnda kräver en svepande fingerrörelse och funktionen görs därmed mycket bättre av Apple i Iphone 5S, den sistnämnda fungerar bra ungefär en av tre gånger.

Vad är starkaste sidorna? Vid sidan av sina nya gimmicks har mobilen fått några mer konventionella uppdateringar som är av godo. 16-megapixelskameran är ett exempel. Jättesnabb autofokus gör den till en fröjd att använda, men slowmotion-läget hade gärna fått vara vassare.

Hur är batteritiden? Något utförligt test har jag inte haft möjlighet att göra, men för den som verkligen vill maxa användningstiden finns ett ultrasparläge som är ganska intressant. Skärmen blir då svartvit och mobilen dummare, vilket förbättrar batteritiden avsevärt.

Är det värt att uppdatera från S4? Den som köper ny Samsung i dag kan definitivt välja S5 framför S4, mycket tack vare snabbare insida och det avskalade operativsystemet, men den som redan har S4 behöver inte byta upp sig. Nyheterna är inte tillräckligt många, eller omvälvande.

I en mening? Snabb toppmobil med några få onödiga gimmickar.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro