ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Samsung Galaxy S8 – vårens snyggaste mobil

Aron Andersson · 18 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Nya Samsung Galaxy S8 och S8 Plus börjar säljas den 28 april.

Nya Samsung Galaxy S8 och S8 Plus börjar säljas den 28 april. Foto: Samsung


Nu är Galaxy S8 här. Kan Samsung återhämta sig efter fiaskot med exploderande Note 7? Metro har testat den senaste flaggskeppsmobilen från den sydkoreanska tillverkaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Samsung Galaxy S8?

Bara vårens kanske mest efterlängtade mobilsläpp och Samsungs försök att återhämta sig efter fiaskot med Note 7. Kommer i två versioner, lex Iphone, nämligen Galaxy S8 och storebror Galaxy S8 Plus.

LÄS MER: Analys: Samsung pekar långfinger åt Apple med nya mobilen

Hur är första intrycket?

Att detta är den snyggaste mobil som går att köpa just nu. Punkt. Det kanske låter fjäskigt men det är svårt att anmärka på Galaxy S8 rent formmässigt. Det är kanske lite förvånande med tanke på hur ful och plastig en Samsung-lur kunde vara för bara några år sedan. Därmed har Samsung övertagit en position som Apple länge haft.

Hur bra är skärmen?

Den nya skärmen som sträcker sig över hela framsidan av mobilen ligger bakom mycket av wow-faktorn, helt klart. Det finns ingen hemknapp längre, den sitter bakom skärmen. (Menyknapparna ligger som en rad längs ner på skärmen.) Färgerna är fantastiska, upplösningen är kristallklar. Samsung har också satsat på ett nytt format, ännu mer avlångt än de klassiska 16:9-proportionerna.

Varför så avlång skärm?

Anledningen är att telefonen inte ska vara för bred i handen – ett smart drag. Det ger visserligen lite svarta kanter vid filmtittande, och alla appar har inte hunnit anpassas, men vinsten med en skärm som täcker hela framsidan överväger nackdelarna.

LÄS MER: Här är allt om nya Samsung Galaxy S8

Hur bra är kameran?

Det har inte hänt jättemycket på denna front sedan fjolårets S7 och S7 Edge, men det gör inte heller så mycket eftersom det är en väldigt kapabel kamera vi har att göra med. Till skillnad från Iphone 7 Plus har Samsung alltså inte satsat på någon dubbel kamera med både vidvinkel och tele. Det är en mindre besvikelse att kameran inte uppdaterats mer, men inget som stör.

Är Galaxy S8 helt felfri?

Nej, bristerna ligger i användarvänligheten och små detaljer. Att fingeravtrycksläsaren fått flytta till baksidan av telefonen är ett exempel på en sådan detalj. Det blir onödigt krångligt. Som tur är kan mobilen låsas upp med ansiktsigenkänning, vilket är smidigt men inte fungerar i mörker.

En annan jobbig grej är att ständigt upplysas av en automatisk guide med samma envishet som det hatade Word-gemet om hur jag bäst använder telefonen. Jag har till exempel missat flera Snapchat-klipp på grund av denna ”hjälpreda”.

LÄS MER: Därför exploderar batteriet i nya supermobilen från Samsung

Foto: Fredrik Tideman

Vem eller vad är Bixby då?

Det är nya röstassistenten som Samsung ska utmana Siri med. Jag vet inte hur ni känner, men själv har jag inte jättemycket till övers för dessa röstassistenter. Bixby har dock lite mer att komma med, bland annat en startskärm – Hello Bixby – som med ett svep från hemskärmens vänstersida visar senaste nytt, mest använda appar, viktiga kalenderpunkter och annat. Den funktionen har jag använt ungefär noll gånger.

Bixby är dock en helig treenighet och på det tredje benet vilar Bixby vision, en kamerafunktion tagen från Amazons Fire-mobile.

Vad gör Bixby Vision?

Här riktar du kameran mot valfritt föremål, t.ex. en bok, en flaska vin eller en byggnad och så hjälper Bixby Vision dig. När du turistar kan Bixby vision till exempel identifera klassiska landmärken och berätta mer om dessa genom att automatiskt hämta mer information från nätet. Om du har svårt att tyda menyn på den franska bistron kan Bixby Vision översätta texten så du slipper käka sniglar av misstag.

Trots att det finns några solklara användningsområden visar mina första experiment att funktionen har en del brister. Kort sagt: det finns mycket den inte känner igen. I stället för att hitta liknande produkter när jag visar Bixby ett paket te på skrivbordet så fokuserar den mobila assistenten i stället på min hand, som håller i förpackningen, och hittar liknande bilder på andra händer. What?

Vem ska köpa Samsung Galaxy S8?

För den redan Samsungfrälste är detta så klart julafton. Den som torskade på Galaxy Note 7 och känner sig bränd (pun intended) borde också överväga att återvända. Men även för den som börjar vackla och inte känner sig särskilt fäst vid sin Iphone har ett seriöst alternativ här. Det hade visserligen gjort Samsung gott att strunta i en del egenheter som företaget envisas med att lägga ovanpå Android, men som helhet är det svårt att klaga på Galaxy S8.

I en mening?

Vägvisande flaggskeppsmobil med superskärm som blir svårslagen i vår.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och 7 Plus – så bra är Apples nya vattentåliga mobiler

pil
Topp och stopp!

Metro gillar. Att skärmen är från framtiden. Den känns igen från S7 Edge men täcker nu hela framsidan på ett sätt som alla mobiltillverkare borde ta efter. Bort med dödytan!

Metro ogillar. Att allt inte är intuitivt. Vad jag än gör på telefonen så ska en guide berätta för mig var olika funktioner sitter och hur jag kommer åt dem. Trots dessa störande avbrott är det omöjligt att hitta vissa inställningar.

pil
In i minsta detalj

Samsung Galaxy S8

Mått. 148,9 x 68,1 x 8,0 mm.

Vikt. 155 gram.

Skärm. 5,8 tum med 2960 x 1440 pixlar (570 ppi)

Kamera. 12 megapixel.

Operativsystem. Android 7.0.

Processor. 2,3 GHz Quad + 1,7 Ghz Quad, Octa core, 64 bit, 10 nm-processor.

Batteri. 3 000 mAh.

Lagring. 64 GB internminne samt rum för 256 GB med microSD.

Samsung Galaxy S8 Plus

Mått. 159,5 x 73,4 x 8,1 mm.

Vikt. 173 gram.

Skärm. 6,2 tum med 2960 x 1440 pixlar (529 ppi)

Kamera. 12 megapixel.

Operativsystem. Android 7.0.

Processor. 2,3 GHz Quad + 1,7 GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10 nm-processor.

Batteri. 3 500 mAh.

Lagring. 64 GB internminne samt rum för 256 GB med microSD.

Betyg. 4 av 5.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro