ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Sonos Playbase – så bra är nya tv-högtalaren

Aron Andersson · 13 Apr 2017
Uppdaterad 18 Apr 2017
Nya högtalaren Sonos Playbase är tänkt att ligga under tv:n. Men det passar olika bra beroende på hur foten till tv:n ser ut.

Nya högtalaren Sonos Playbase är tänkt att ligga under tv:n. Men det passar olika bra beroende på hur foten till tv:n ser ut. Foto: Sonos


Nya högtalaren från Sonos ska förvandla din tv till hemmabio utan krångel. Men hur bra kan ljudet bli från en enda högtalare? Metros prylexpert Aron Andersson har testat.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Sonos Playbase?

Det är en ny, trådlös, högtalare från Sonos som ligger under tv:n och fyller hela rummet med hemmabioljud. Den är alltså mest anpassad för tv-bruk, men fungerar i övrigt som vanligt med Sonos infrastruktur. Du kan alltså strömma musik från diverse tjänster.

LÄS MER: Test: Så bra är nya Samsung Galaxy S8

Har inte Sonos en tv-högtalare redan?

Jo, Sonos Playbar släpptes för flera år sedan och är en liknande lösning som det däremot inte går att ställa tv:n på. Det är nämligen en så kallad ljudlimpa, som är avlång i formen. Playbar kan ligga framför tv:n eller fästas på väggen under en tv. Playbase är i stället en platta som tv:n faktiskt står på.

Vad är skillnaden på Sonos Playbase och Playbar?

Förutom den mest uppenbara skillnaden, formen, så innehåller Playbase dessutom ett extra högtalarelement. Till skillnad från Playbar har den nämligen en inbyggd subwoofer. Det är ganska imponerande med tanke på att den bara mäter 5,8 centimeter på höjden. I övrigt är de två högtalarna väldigt lika. De till och med kostar lika mycket.

LÄS MER: Test Sonos Playbar – en mustasch till din tv

Den nya högtalaren finns i både svart och vitt utförande.
Den nya högtalaren finns i både svart och vitt utförande.Foto: Sonos

Hur låter Playbase då?

Ganska fantastiskt. Bäst blir det när volymen skruvas upp rejält och basen kommer till sin rätt. Då visar Sonos att mycket mer än en högtalare inte behövs för att skapa en rätt mäktig hembioupplevelse. Ljudet är klart och balanserat och fungerar lika bra för musik som för rymdäventyr i form av senaste ”Star Wars”-rullen. Självklart går det dock att kombinera högtalaren med andra Sonos-produkter för att få ett mer äkta surroundljud.

Du kan till exempel addera Sonos sub för ännu mera bas och två Play:1:or som bakre satellithögtalare. Då börjar installationen dock bli ruskigt dyr.

Är den lätt att installera?

Kom igen, det är Sonos vi pratar om. Det kan inte bli enklare. En optisk kabel från tv:n och en sladd in i väggen är allt som behövs. Sedan sköter Sonos app resten. Det som möjligtvis är krångligt är att placera den under tv:n. Playbase klarar visserligen upp till 35 kg, men vissa apparater har fötter som inte kommer att få plats på högtalaren. Särskild estetiskt blir det inte.

Vem ska köpa Sonos Playbase?

Framförallt den som har råd. Det här är ingen budgetprodukt. En Sonos Playbase kostar 7 500 kronor. Det är hutlöst mycket pengar och mer än många tv-apparater. Frågan är om det verkligen är värt det? Du får visserligen en smidig högtalare, med enkel installation, som låter bra. Men att bygga ett mer komplett hemmabiosystem kommer tveklöst att höja ljudkvaliteten ytterligare. Och den som bara är ute efter att lyssna på musik trådlöst har en del andra produkter att välja på.

I en mening?

Välljudande, men dyr, tv-högtalare med något oklar målgrupp.

LÄS MER: Test: Sonos Play:1 – trådlös högtalare kunde varit ännu enklare

pil
Topp eller stopp!

Metro gillar. Att det visst finns genvägar till det perfekta ljudet. Det bevisar Sonos gång på gång. Att en så tunn högtalare kan stå för hela hemmabioupplevelsen är imponerande.

Metro ogillar. Prislappen. Det bränner till rejält i plånboken och jämfört med (visserligen undermåliga) konkurrenter är det hutlöst dyrt.

pil
In i minsta detalj.

Mått. 720 x 58 x 380 mm.

Vikt. 8,6 kg.

Maximal tv-tyngd. 35 kg.

Ingångar. Ethernet och optisk ljudingång.

Pris. 7 490 kronor.

Betyg. 4 av 5.

LÄS MER: Test: OD-11 – klassisk högtalare gör comeback i trådlös tappning

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro