ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Test: Vilket jobb passar dig?

Metro · 7 Maj 2019
Uppdaterad 13 Maj 2019

Vill du utvecklas inom din nuvarande tjänst eller kanske helt byta bransch? Oavsett vilket kan en YH-utbildning ge dig förutsättningarna för en framgångsrik karriär.

klar

Artikellänk är kopierad

Om du har arbetat i några år och känner att du vill utveckla dig ytterligare är en utbildning på en yrkeshögskola, en så kallad YH-utbildning, som både är kortare än en högskoleutbildning och har en tydligare koppling till näringslivet en bra väg att gå.

Med antagningskrav på arbetslivserfarenhet eller motsvarande kunskaper och nära kontakt med näringslivet är Campus Telges tre olika utbildningar ett sätt att snabbt få de rätta kunskaperna och knyta värdefulla kontakter, inte minst under de arbetsplatsförlagda LIA-perioderna (Lärande i arbete).

Gör testet nedan och se vilken inriktning som passar just dig!

Du börjar på ett nytt jobb och märker snabbt att det finns saker att förändra. Vad är det troligast att du har lagt märke till?

A. Många av de anställda verkar vara förvirrade kring vad som ingår i deras arbetsuppgifter och inte, vad som förväntas av dem och vem de ska vända sig till med frågor. Överlag finns det stor potential för att göra verksamheten mer effektiv.

B. Du förstår inte varför ledningen har lagt upp transporten och distributionen av företagets produkter på det sättet de har gjort – det måste väl finnas bättre sätt att göra det på?

C. Eftersom du brinner för odling och trädgårdsarbete är det högst sannolikt att din nya arbetsplats har någon sorts koppling till detta, och du har antagligen funderat över saker som varför man har beskurit träden på det sätt man har gjort, hur bra bevattningssystemet faktiskt fungerar eller hur man kan förbättra miljötänket i verksamheten.

På fikarasten börjar dina kollegor prata om allt som de inte riktigt tycker fungerar som det ska på företaget. Vilken inställning har du?

A. Du tycker ofta att kommunikationen från ledningen hade kunnat vara tydligare och mer genomtänkt, samtidigt som det också finns stora möjligheter att förbättra de anställdas inställning. Du lyckas precis motstå frestelsen att omgående boka ett konferensrum och styra upp en inspirerande och kreativ workshop för att förbättra stämningen på företaget.

B. Organisationen känns onödigt kostsam eller ineffektiv och du märker att inte alla personer och delar i den används på bästa sätt. Du ser att både arbetssituationen för de anställda och företagets framgång skulle kunna förbättras genom ett mer medvetet flöde, både av fysiska produkter och information.

C. Du inser att företaget inte riktigt är up-to-date med den miljömedvetenhet och efterfrågan på ekologiska varor som råder just nu, och att du gärna skulle ta på dig en ledande roll för att förändra detta. Överlag tycker du att man med fördel skulle kunna se över allt från odlingstekniker till mer övergripande hållbarhetsstrategier för att utveckla verksamheten.

Din chef frågar dig om du vill vara med på ett möte med henne och några samarbetspartners om hur ni kan utveckla verksamheten. Vilken är din första reaktion?

A. Ja, vad kul! Äntligen kan du få gehör för alla idéer som du har skrivit ner i mobilens anteckningar. Du hoppas att det finns en tydlig agenda för mötet och att det redan från början är klart vad parterna vill ha ut av det – du gillar att vara effektiv och att nå resultat.

B. Du misstänker att de externa personerna har rest hit från utlandet, men du är van vid att kommunicera på olika språk och över landsgränserna så för dig är ett möte av internationell karaktär inga problem. Det viktigaste är att budskapet och ditt främsta fokus går fram: hur man kan effektivisera flödeskedjan.

C. Även om du brinner för att arbeta med händerna och se det du odlar växa har du också reflekterat mycket kring hur du skulle ha agerat om det var din egen verksamhet. Därför är du beredd på att både dela med dig av dina idéer kring hur ni sköter specifika plantor och åt vilket håll man kan styra verksamheten för att förbättra för såväl människor som djur och natur.

Vilken av dessa roller skulle du helst vilja ha i ett företag eller organisation?

A. Eftersom du gillar att driva saker framåt tar du gärna ett större grepp kring verksamheten. Det kan innebära allt från att skapa presentationer till att ha enskilda möten med såväl ledningsgruppen som missnöjda anställda för att se hur situationen kan vändas till något bra. Problemlösare är ditt mellannamn och du ser, klyschigt men sant, oftast en möjlighet där andra ser ett hinder.

B. Du tycker om att både tänka abstrakt och att se med dina egna ögon vad ditt arbete leder till. När andra väljer att bli frustrerade över processer som fungerar mindre bra funderar du redan på hur man skulle kunna göra istället. En roll där du får använda din tankeverksamhet och dina erfarenheter för att skapa effektivitet för hela företaget i både stort och smått är där du kommer till din rätt.

C. När du har händerna i jorden och knäna på marken är du på din hemmaplan, och du lever upp lite extra när våren närmar sig och det är dags att driva upp frön och plantera det som ska bli sommarens skörd. Du skulle älska att komma i kontakt med blommor, träd och växter även på arbetstid, samtidigt som du också är intresserad av att bidra till en utveckling där vi odlar ännu mer hållbart.

Resultat

Flest A: Kvalitets- och processutvecklaren

I en tid där förändringar sker i en aldrig förr skådad hastighet kan det vara svårt för både stora och små organisationer att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Med Campus Telges YH-utbildning Kvalitets- och processutvecklare får du verktygen för att säkerställa kvaliteten och effektivisera verksamheter.

Utbildningens längd: september 2019–december 2020

Läs mer om utbildningen och gör din ansökan här. Sista ansökningsdag är 3 juni.

Flest B: Logistikern

Ett företag som har goda lösningar för transporter, varuflöden, lagring och förpackning får många konkurrensfördelar. Med Campus Telges YH-utibldning Logistik ökar du alltså dina chanser att bli en nyckelperson på ett företag, inte minst genom de arbetsplatsförlagda LIA-perioderna.

Utbildningens längd: 2 september 2019–maj 2021

Läs mer om utbildningen och gör din ansökan här. Sista ansökningsdag är 3 juni.

Flest C: Den medvetna och drivna trädgårdsmästaren

Efterfrågan på ekologiska och mer hållbart odlade varor växer explosionsartat och branschen skriker efter kompetent arbetskraft inom dessa områden. Med Campus Telges YH-utbildning Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap, som är förlagd till natursköna Skillebyholm, får du både kunskaper om odling att direkt omsätta i praktiken, en djupare förståelse för hållbarhet, ekologisk och biodynamisk produktion samt hur du driver din egen verksamhet.

Utbildningens längd: 19 augusti 2019–februari 2021

Läs mer om utbildningen och gör din ansökan här. Sista ansökningsdag är 19 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro