ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Test: 3Doodler

Aron Andersson · 4 Mar 2014
Uppdaterad 5 Mar 2014
Test: 3Doodler Med 3Doodler kan du skapa små skulpturer genom att 3D-pennan smälter plast som sedan stelnar i luften.

Test: 3Doodler Med 3Doodler kan du skapa små skulpturer genom att 3D-pennan smälter plast som sedan stelnar i luften. Foto: Urban Brådhe


Nu kan du skapa 3D-modeller utan en dyr 3D-skrivare. Men 3D-pennan är mer för den som vill pyssla än den som är ute efter praktiska lösningar. Metros prylexpert har testat svåranvända 3Doodler.

klar

Artikellänk är kopierad

Test: 3Doodler 
  Att lära sig manövrera pennan är inte det enklaste och skulpturerna blir lätt åt det mer abstrakta hållet.
Test: 3Doodler Att lära sig manövrera pennan är inte det enklaste och skulpturerna blir lätt åt det mer abstrakta hållet.
Test: 3Doodler 
  Den som köper pennan får med några paket plaströr i olika färger som annars kostar cirka 90 kronor styck.
Test: 3Doodler Den som köper pennan får med några paket plaströr i olika färger som annars kostar cirka 90 kronor styck.
Test: 3Doodler 
  Efter lite övning lyckades jag till slut skapa ett par glasögon.
Test: 3Doodler Efter lite övning lyckades jag till slut skapa ett par glasögon.
Test: 3Doodler 
  Men de blev inte särskilt fina...
Test: 3Doodler Men de blev inte särskilt fina...

Vad är 3Doodler? En penna och 3D-skrivare i ett. Det är både och, samtidigt som det är varken eller. Du kan inte skriva ut 3D-modeller, och det går inte att rita med den. I stället går det att skapa små skulpturer på frihand.

Nu blev jag bara ännu mer förvirrad? Så här då. 3Doodler matas med en lång plastbit i plockepinnformat. Denna hettas upp till 240 grader och smälter. När den sedan kommer ut i änden av pennan kan du skapa olika former. Plasten stelnar i luften.

Låter som något för pysslare? Det är definitivt mer pyssligt än praktiskt. Framförallt går det inte att skapa så fantastiska saker som en riktig 3D-skrivare printar ut. Faktum är att jag själv hade svårt att skapa något vettigt alls.

Kanske är det inte 3Doodler det är fel på? Nej, det krävs nog både övning och talang för att bygga små Eiffeltorn på skrivbordet. När jag doodlar liknar det mest en tvåårings kludd som fått liv och lämnat A4-pappret.

Så vem är pennan till för? Den är lite för farlig för barn, eftersom den blir så väldigt varm och den upphettade plasten luktar lätt miljöfarligt. Men den som har konstnärlig talang och tålamod kan helt säkert skapa en del rätt fantastiska små plastföremål.

I en mening? Svårhanterat pysselredskap för den som inte har råd med 3D-skrivare.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro