ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Test: Apple pay ställs mot Samsung pay

Henrik Ek · 26 Okt 2017
Uppdaterad 26 Okt 2017
Samsung pay kan simulera en dragning med ett magnetkort. Apple pay förlitar sig enbart på ”near field communication”, NFC.

Samsung pay kan simulera en dragning med ett magnetkort. Apple pay förlitar sig enbart på ”near field communication”, NFC.


Apple meddelade under tisdagen att betallösningen Apple pay nu finns i Sverige. Än så länge bara med Nordea av de stora bankerna bakom sig. Samsung å sin sida presenterade förra veckan att de kopplat på samtliga fyra storbanker på sin motsvarighet, Samsung pay. Metro har jämfört tjänsterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Samsung pay

Teknologi: Samsung har både NFC (near field communication) och en form av simulering av magnetremsor. Det för att Samsung pay fungerar på fler terminaler, eftersom inte alla har NFC-kapacitet. I de fallen kan Samsungs telefoner hållas intill terminalens magnetläsare vilket gör att läsaren tror att du just dragit ett magnetkort. Det gör, i teorin, att Samsung pay skulle fingera på samtliga terminaler med kortläsare. Vi har testat och oftast fungerar det, men undantag finns. Vissa parkeringsautomater och bensinstationer är ett exempel. Vi fick det heller inte att fungera i en Taxi kurir-bil.

Säkerhet: Samsung pay går att verifiera med fingeravtryck, iris-scanner och pinkod. Det allra snabbaste är fingeravtryck, men notera att de många system ändå kräver att du slår ditt kreditkorts pinkod på terminalen. Vissa (ICA, bland annat) har dock redan börjat godkänna Samsungs verifiering som alternativ till kortets pinkod.

Anslutna banker/betalkort: Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Ica Banken, Eurocard, Circle K, Rikskuponger och SAS Mastercard. Bland de stora bankerna som saknas märks Skandiabanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank. Men givetvis en mycket större bredd än Apple pay i nuläget.

Plattformar: Samsung pay fungerar i företagets telefoner och klockor och förutom i terminaler också i anslutna onlinebutiker.

Övriga funktioner: Samsung pay-appen har en del erbjudanden endast för sina kunder.

Apple pay

Teknologi: Apple pay fungerar endast med NFC, det vill säga bara de terminaler som redan i dag kan hantera ”kontaktlösa” betalningar. Flera bankkort har också inbyggda chip som kan läggas emot terminalen och på så vis kommunicera betalinformationen. Det gör utbudet av befintliga terminaler färre än de som tar Samsung pay. Omkring 30 procent har aktiverade kontaktlösa möjligheter i dag, enligt Apple. Men med enkla uppdateringar kan antalet terminaler vara omkring 50 procent innan året är slut, slår de fast.

Säkerhet: Fingeravtrycksläsaren Touch id fungerar för att godkänna en betalning, men räkna med att vissa terminaler kommer att fråga efter din pinkod som du valt genom utfärdaren av ditt betalkort. När Iphone X lanseras kommer Face id att ersätta, men fungera på samma sätt.

Anslutna banker/betalkort: Bara Nordea och bensinstationerna St1. Apple har meddelat att Rikskuponger är på väg in och sedan kan vi anta att övriga storbanker följer. Den som först kläcker pay-nöten i kommunaltrafiken lär vinna många användarpoäng.

Plattformar: Apple watch, Ipad och Iphone. Men på sätt och vis även i nya Macbook Pro eftersom du kan handla online och godkänna betalningar med datorns fingeravtrycksläsare.

Övriga funktioner: I en ny version av IOS avser Apple börja med direktöverföringar av pengar mellan användarna. I praktiken ska du kunna skicka pengar via textmeddelanden-appen Imessage. Det blir en direkt konkurrent till Swish.

Global uppdelning:

Antal genomförda betalningar (i miljoner, enligt analyser och uträkningar från Juniper research i april 2017)

                            2015       2016       2017

Apple pay            15           45            86

Samsung pay       3             8             34

Google pay           2            12             24

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro