ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Google Chromecast – gör din dumma tv smart för 300 kronor

Aron Andersson · 19 Mar 2014
Uppdaterad 19 Mar 2014
Med Chromecast kan du skicka video direkt från mobilen till din tv.

Med Chromecast kan du skicka video direkt från mobilen till din tv. Foto: Henry Lundholm


Googles bidrag till tv-kriget kostar bara 310 kronor, och är inte större än ett usb-minne. Metro har testat prylen som gör din dumma tv smart.

klar

Artikellänk är kopierad

En av de appar som har stöd för Chromecast redan vid Sverigelanseringen är Netflix.
En av de appar som har stöd för Chromecast redan vid Sverigelanseringen är Netflix.Foto: Henry Lundholm
Själva Chromecast är inte mycket större än ett usb-minne och kopplas in tv:ns hdmi-ingång.
Själva Chromecast är inte mycket större än ett usb-minne och kopplas in tv:ns hdmi-ingång.Foto: Henry Lundholm
Sedan är det bara att starta en film i mobilen och välja att spela upp den på Chromecast i stället. Materialet strömmas då direkt till Chromecast och mobilen går att använda till annat samtidigt.
Sedan är det bara att starta en film i mobilen och välja att spela upp den på Chromecast i stället. Materialet strömmas då direkt till Chromecast och mobilen går att använda till annat samtidigt.Foto: Henry Lundholm

Vad är Chromecast? Det är en så kallad strömningssticka, en ny typ av produkt som låter dig skicka ljud och bild från din mobil eller dator till tv:n. Just Chromecast kommer från Google och har snabbt blivit väldigt populär i USA.

Varför så populär? Det finns minst tre bra anledningar: den är billig, liten och enkel att använda. För bara 310 kronor får du något som inte är mycket större än ett usb-minne. Och när du kopplat in Chromecast i tv:ns hdmi-ingång är det bara att sätta igång.

Vad kan jag strömma? Just nu går det att använda Netflix, Youtube, Google play musik, Google play film och mediaspelaren Plex. Från datorn går det dessutom att få upp en flik från din webbläsare i tv:n, om du surfar med Chrome.

Fungerar det bra? Än så länge har jag inte stött på några problem, så länge det trådlösa nätverket fungerar problemfritt. Webbsurfningen har en viss fördröjning, men video och musik strömmas direkt till Chromecast-enheten, vilket innebär att mobilen blir fri att använda till annat.

Finns det några problem? Det är än så länge en rätt begränsad tjänst, sett till innehåll. Men det lär inte dröja särskilt länge innan alla möjliga appar och tjänster fungerar med Chromecast och det är inte svårt att se att potentialen är enorm. Betygsfemman är bara en hårsmån bort.

I en mening? Superbillig sticka som gör din dumma tv smart.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro