ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Här är Apples rekordtelefon Iphone Xs Max

Henrik Ek · 27 Sep 2018
Uppdaterad 27 Sep 2018
Apples Phil Schiller presenterade den nya Iphone-modellen under ett event i Cupertino den 12 september.

Apples Phil Schiller presenterade den nya Iphone-modellen under ett event i Cupertino den 12 september. Foto: Apple/Pressbild


Apple krossar gamla rekord i hur mycket man kan ta betalt för en telefon. Å andra sidan krossar de också konkurrenterna i benchmarktester över processorkraft och levererar en kamera i världsklass.

klar

Artikellänk är kopierad

Display

6,5 tum, 2688×1242 pixlar (458 ppi)

Det här är en väldigt stor skärm, aningen större än Samsungs Note 9 (om än med flärp i överkant). Några av konkurrenterna lyckas göra bredare displayer, medan Iphone alltjämt håller sin skärmyta en bra bit in från ramkanten. Displayen är inte den här modellens starkaste kort, även om vi imponeras av svärta och smidighet i snabba bildrörelser. Iphone kan ge sken av att visa en högre frame rate (fler bildrutor per sekund), även om det är samma Netflix i de flesta telefoner.

Kameran är betydligt bättre i Iphone Xs, jämfört med tidigare modeller.
Kameran är betydligt bättre i Iphone Xs, jämfört med tidigare modeller.Foto: Apple/Pressbild

Kamera

Två 12 megapixel-kameror, en vidvinkel (f/1,8) och en telelins (f/2,4).

Det låter inte som så stora förändringar i Iphone Xs kamerasystem, men här har det onekligen hänt grejer. Det är absolut den mest ljuskänsliga mobilkameran vi testat och bilder blir således väldigt bra i svag belysning. Enligt Apple har det att göra med en ny sensor (50 procent känsligare än föregångaren) i kombination med en mer avancerad mjukvara. Den stödjer inte officiellt HDR i videoinspelning men med sitt eget “utökade dynamiska omfång” gör den ändå riktigt bra ifrån sig.

Prestanda

A12 Bionic, 64, 256 eller 512 GB lagring

Apple lyckas ännu en gång spänna musklerna i sitt chip. Det är i dag allmänt vedertaget i branschen att Iphone är snabbast på det mesta. Här i finns en sexkärning processor och en fyrakärning grafikprocessor. Utöver det har maskininlärningsmotorn kallad “neural engine” fått åtta egna kärnor (som bland annat ligger till grund för mycket av kamerans styrka). 512 gigabyte lagring räcker länge, men kostar över 18 000 kronor(!) i Xs Max-utförande.

Iphone Xs Max kommer i en ny guldfärg. I övrigt är designen densamma som Iphone X som släpptes förra året.
Iphone Xs Max kommer i en ny guldfärg. I övrigt är designen densamma som Iphone X som släpptes förra året.Foto: Appel/Pressbild

Övrigt

För en gångs skull har Apple fått till guldfärgen riktigt bra och Xs-serien kommer matcha många dyra Louis Vuitton-väskor i vinter. Känslan är att Xs Max är lite väl bred, men det har ju fungerat genom åren av 7 och 8 Plus. I övrigt har Apple nu kommit ikapp de andra vad gäller damm- och vattentålighet. IP68-klassningen innebär att din Iphone klarar av att ligga på poolbotten i ganska många minuter. Ikapp har de – nästan – kommit vad gäller dubbla simkort också. Där ligger det dock på operatörerna att börja acceptera så kallade e-sim.

Sammanfattning

Pris: Iphone Xs, 12 795 kr-17 195 kr. Iphone Xs Max, 13 995 kr-18 395 kr.

Varför kostar vissa bilar mer än andra? En BMW kan tyckas ta passagerarna från A till B lika snabbt som en Skoda. Vi förstår alla varför och listan över produkter som utan uppenbar anledning kostar mer än konkurrenternas motsvarigheter kan göras lång – Iphone är därmed inget unikt. Världens högst värderade bolag gör världens dyraste massproduktionstelefoner. Det är upp till oss kunder att bedöma rimligheten. Med det sagt, det är verkligen inte lätt att motivera köpet av en Iphone Xs Max med 512 gigabyte lagring…

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro