ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Här är prylen som låter dig styra datorspel med ögonen

Mikael Hansen · 20 Jan 2019
Uppdaterad 20 Jan 2019
Eye tracker 4C är lätt att installera och använda, utbudet av spel som har stöd för funktionen är dock begränsat än så länge.

Eye tracker 4C är lätt att installera och använda, utbudet av spel som har stöd för funktionen är dock begränsat än så länge. Foto: Tobii


Tobii flyttar hela dig in i spelet och låter dig styra kameran med ögonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Tech görs i samarbete med Ljud & bild.

Det finns massor av prylar där ute för PC-spelare som vill ha bättre inlevelse när de spelar. Det kan till exempel vara en buttkicker, som ger dig en spark i baken när explosionerna dånar på skärmen, eller 3D-glasögon och 3D-bildskärmar som låter dig titta djupt in i spelvärlden.

I samma kategori hittar vi Tobii Eye Tracker 4C, som kort och gott gör att du kan navigera runt i spel och Windows enbart genom att använda ögonen. Det låter lite konstigt, och det är det också, men det fungerar faktiskt.

Kopplas in med USB

Själva hårdvaran ser inte mycket ut för världen och består av en avlång enhet som med hjälp av ett magnetiskt metallfäste sätts fast i underkant av skärmen. I ena änden går det en USB-kabel som förlängs och kopplas in i en ledig USB-port på din dator.

I den avlånga enheten sitter sensorer, projektorer och algoritmer som tillsammans läser av dina ögon och konstant registrerar var någonstans på skärmen du tittar. Först måste du naturligtvis kalibrera enheten med hjälp av programvaran, men det är snabbt överstökat.

Foto: Tobii
Foto: Tobii

Tobii är främst avsett för spel, det passar till exempel extra bra till skjutaspel. Du kan sikta med ett vapen och får hjälp med att flytta runt musen på skärmen. Vi testade det främst med det nya kapitlet i ”Assassins Creed”-serien, där Tobii hjälpte till med att välja ut fiender i strider och dessutom diskret flyttade kameran när vi till exempel vi tittade upp mot ett hörn av skärmen.

Begränsat utbud

Det är lite svårt att förklara exakt hur det känns, men efter ett kort tag känns det naturligt. Det bör dock påpekas att Tobii fungerar bäst med bra belysning i rummet. Tyvärr är utbudet av spel som stöder Tobii fortfarande ganska begränsat.

Tobii Eye Tracker 4C är en kul pryl som förmodligen inte så många kommer att testa. Det är nog främst priset som är mest avskräckande, men även det begränsade utbudet av spel är ett problem. Det är faktiskt synd, för tekniken övertygar och hade kunnat bli en hit om den blev mer utbredd.

pil
Tobii eye tracker 4C

PLUS: Snabb och enkel installation. Förvånansvärt precis spårning av ögonen.

MINUS: Tämligen högt pris. I dagsläget stöds inte så många spel.

PRIS: 1 700 kronor

BETYG: 3/5

• Spårning av ögonrörelser• Spårning av huvudrörelser• USB• Mått: 1,7cm x 1,5cm x 33,5cm• Webb: tobiigaming.com

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hansen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro