ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Iphone 7 och 7 Plus – så bra är Apples nya vattentåliga mobiler

Aron Andersson · 23 Sep 2016
Uppdaterad 25 Sep 2016
Iphone har nu blivit vattentålig.

Iphone har nu blivit vattentålig. Foto: Erik Glanell


Iphone har blivit vattentålig men blivit av med sitt hörlursuttag. Metro har testat höstens hetaste telefon. Så många glober får Iphone 7 och Iphone 7 Plus.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är nytt i Iphone 7?

Mobilen ser i stort sett likadan ut som tidigare, men hörlursjacket har försvunnit, hemknappen har blivit en tryckkänslig yta i stället för knapp och kameran har förbättrats. Nyheter som inte lämnat några spår på utsidan är den snabbare processorn, uppgraderade batteritiden och det faktum att hela mobilen blivit vattentålig.

► LÄS MER: Metro testar: Första intrycket av Iphone 7

Vad skiljer modellerna åt?

Det är den större Plus-modellen som har fått lite extra godis, varav de dubbla kamerorna är mest spännande. Med hjälp av dem går det att zooma utan förlorad bildkvalitet och så småningom ta porträttbilder där bakgrunden blir suddigare, vilket är tänkt att efterlikna bilder tagna med en riktig systemkamera. Precis som tidigare har Plus också större skärm, bättre batteri, mer arbetsminne och en storlek dimensionerad för personer med gigantiska händer.

Hur vass är den nya porträttfunktionen?

Den har egentligen inte släppts ännu, utan är en kommande funktion. Men via betaversionen av IOS 10.1 går det redan nu att testa. Jag tror att den bästa beskrivningen av effekten är: schysst. Det ger defintivt en viss illusion av ytterligare kvalitet till bilderna, och eftersom den suddiga bakgrunden skapas med hjälp av mjukvara så sparas även originalbilden så att du kan jämföra dem.

Men när jag testar funktionen genom att ta en bild av min egen hand blir det tydligt att tekniken har vissa brister. Några detaljer i förgrunden, klockarmbandet, blir suddigt, och ett märklig ”brytningsfel” uppstår precis vid tummen. Det handlar visserligen om en betaversion, men om just den här typen av missar kommer att åtgärdas i den riktiga versionen återstår att se.

► LÄS MER: Analys: Därför måste Apple ge Iphone hörlursuttaget tillbaka

Varför hatar Apple hörlursjacket så?

Det är väldigt oklart varför det måste försvinna just nu. Kanske har det något med mobilens vattentålighetatt göra, kanske handlar det om att sälja fler trådlösa hörlurar, Iphonejätten äger ju hörlurstillverkaren Beats sedan en tid tillbaka. Apples egna förklaringar är något svåra att köpa. Men den medföljande adaptern gör absolut besvären något mindre för alla kritiker. Ett större problem är att de medföljande hörlurarna inte går att använda till någon annan produkt.

Hur vattentålig är telefonen?

Det är framförallt trygghetskänslan en vattentålig mobil skänker som är fördelen i det här fallet. Youtube-tester bekräftar att telefonerna faktiskt klarar rätt rejäla dopp i diverse vätskor, men det är inget som rekommenderas – eller som täcks av garantin. Däremot är varken duschen eller regnväder något att oroa sig för. Skönt.

I en mening?

Lite väl dyr uppgradering av marknadens bästa mobil som dessvärre misslyckas med att kännas riktigt ny.

► LÄS MER: Apples nya ”revolutionerande” hörlurar är gamla nyheter

Iphone i glober

Nya kameran: 4 av 5. Det är visserligen kameran i Iphone 7 Plus som är vassast, tack vare de nya funktioner som dubbelkameran bidrar med. Men uppgraderingen av Iphone 7-kameran är väldigt välkommen den med. Och att sätta färre än fyra glober känns snålt för en så bra mobilkamera.

Borttagna hörlursjacket: 1 av 5. Det enda som får underkänt i min bok. Medföljande hörlurarna går inte att koppla in i datorn, och på långresan, när batteriet tryter, kan du inte ladda mobilen och lyssna på musik samtidigt. Det är för dåligt.

”Nya” skärmen: 3 av 5. Det är tveklöst en bra skärm, framförallt på Iphone 7 Plus där upplösningen är som bäst. Men den nya ljusstyrkan och den nya färgåtergivningen som Apple skryter med är inte jättetydliga.

Nygamla designen: 2 av 5. Det är lite tråkigt att det inte hänt mer på designfronten, Iphone 7 är lika hal som föregångarna och lika lätt att tappa i marken.

Vattentålighet: 3 av 5. Att det inte går att bada med mobilen är ett minus, men inte något nödvändigt. Att kunna använda den i regn, eller ens på toaletten, utan att behöva oroa sig är dock ett stort plus.

Hemknappen: 4 av 5. Den haptiska feedbacken kan verkligen lura dig att tro att det är en knapp du trycker på. Men om du stänger av vibrationerna så blir det tydligt att inte så är fallet. Troligtvis mindre risk att denna lösning, utan lösa delar, går sönder.

Både Iphone 7 och Iphone 7 Plus har fått nya kameror.
Både Iphone 7 och Iphone 7 Plus har fått nya kameror.Foto: Fredrik Tideman
Till skillnad från Iphone 6s (överst) har Iphone 7 inget hörlursuttag.
Till skillnad från Iphone 6s (överst) har Iphone 7 inget hörlursuttag.Foto: Fredrik Tideman
Till skillnad från tidigare är hemknappen bara en tryckkänslig yta.
Till skillnad från tidigare är hemknappen bara en tryckkänslig yta.Foto: Fredrik Tideman
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro