ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Test: Oneplus 5 – Kan kinesiska utmanaren klå Iphone för bara halva priset?

Aron Andersson · 20 Jun 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017

Foto: Aron Andersson


Kinesisk start-up på frammarsch eller billig Iphone-kopia för halva priset? Metro har testat senaste Oneplus-mobilen för att se hur den står sig mot konkurrenterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är Oneplus 5?

Det är senaste modellen från kinesiska tillverkaren Oneplus, som utmärkt sig för hög prestanda till lågt pris, samt smarta marknadsföringskampanjer. Första mobilen gick bara att köpa om du fick en särskild inbjudan. Men Oneplus 5 kommer att säljas mer traditionellt.

LÄS MER: Test: Samsung Galaxy S8 – vårens snyggaste mobil

Vad är så bra med Oneplus 5?

Det största försäljningsargumentet är det (förhållandevis) låga priset. Oneplus 5 säljs i två versioner, för 4 995 respektive 5 495 kronor. Men prestandamässigt ska den motsvara Galaxy S8 eller Iphone 7. Och på många sätt är mobilen en kopia av den sistnämnda, både utseendemässigt och funktionsmässigt.

Oneplus 5 påminner om Iphone 7 Plus, på flera sätt.
Oneplus 5 påminner om Iphone 7 Plus, på flera sätt.

Hur lika är Oneplus 5 och Iphone 7?

Låt oss säga så här. Oneplus har hämtat lejonparten av inspirationen hos Apple. Mobilen har dubbla kameror, precis som Iphone 7 Plus, porträttläge i kameran, precis som Iphone 7 Plus, fingeravtrycksläsare i hemknappen, precis som Iphone 7, ny mattsvart färg, precis som Iphone, tunna antennband högst upp och längst ner på baksidan, precis som Iphone 7.

LÄS MER: Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

Finns det över huvud taget några skillnader på Oneplus 5 och Iphone 7?

Så klart, Oneplus har till exempel ett hörlursuttag. Ironiskt nog följer inga hörlurar med i förpackningen. Den kör dessutom Android och har snabbladdare. Men framförallt så kostar den mindre. Den är minst 2 000 kronor billigare, beroende på vilken modell du väljer. I vissa fall är den så billig som en halv Iphone.

Men Oneplus 5 är en Android-mobil, varför ens jämföra med Iphone?

I det här fallet är jämförelsen oundviklig, men självklart kan ett eventuellt köp vara mer relevant för en Android-användare. Här saknas en del av de finesser som t.ex. Samsung Galaxy S8 har, men å andra sidan är Oneplus 5 nästan smidigare att använda. Och oavsett användningsområde imponerar mobilen.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och Iphone 7 Plus – så bra är Apples vattentåliga mobiler

Den dubbla kameran i Oneplus 5 ger samma möjlighet till optisk zoom som finns i Iphone 7 Plus, liksom möjlighet till ett porträttläge.
Den dubbla kameran i Oneplus 5 ger samma möjlighet till optisk zoom som finns i Iphone 7 Plus, liksom möjlighet till ett porträttläge.

Så vem ska köpa?

Visst saknar den det där lilla extra. Oneplus 5 är en relativt anonym telefon. Men de 5 500 kronorna som värstingmodellen kostar är långt ifrån bortkastade. De är snarare välinvesterade. För de flesta på jakt efter ny mobil kan det vara värt att kika åt detta håll.

I en mening?

Värdig Iphone- och Samsung-utmanare för en spottstyver av priset.

LÄS MER: Test: Ipad Pro – därför kan surfplattan ersätta din bärbara dator

pil
Topp & stopp!

Metro gillar. Att Oneplus 5 är så prisvärd. Att leverera en mobil av denna kaliber för under 5 000 kronor är imponerande och välkommet.

Metro ogillar. Att den inte tillför särskilt mycket. Innovationsnivån är strax över noll, här handlar det istället att göra precis det någon annan redan gjort, men billigare.

pil
Så presterar Oneplus 5 jämfört med Iphone 7 Plus

Att använda appar som mäter mobilens prestanda är lite vanskligt. Dels kan resultatet variera i olika mätningar, dels ger olika appar olika resultat. Men när vi använder oss av Antutu Benchmark för att få en fingervisning ser resultatet ut som följer:

Iphone 7 Plus: 168 984.

Oneplus 5: 180 373.

Ett högre värde är bättre, vilket innebär att Oneplus 5 tar hem fajten i vår, rätt ovetenskapliga, jämförelse. Så här skiljer sig priserna:

Iphone 7 Plus (128 GB): 9 895 kronor.

Oneplus 5 (128 GB): 5 495 kronor.

pil
In i minsta detalj

Mått. 154,2 x 74,1 x 7,25 mm.

Vikt. 153 gram.

Skärm. 5,5 tum, 1920 x 1080 pixlar (401 ppi).

Kamera. Dubbel, 16 megapixel vidvinkel plus 20 megapixel telefoto.

Lagring. 64 eller 128 GB.

Processor. Qualcomm Snapdragon 835.

Pris. 4 995 kronor/5 495 kronor.

Betyg. 4 glober.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro