ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så bra är Com hems Apple tv-dödare

Henrik Ek · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Apr 2018
Klassisk digital-tv-box och streaming-box i en och samma enhet.

Klassisk digital-tv-box och streaming-box i en och samma enhet. Foto: Pressbild/Com hem


Drömmen om all form av underhållning i en och samma enhet blev just lite mer verklig.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har pratats länge i branschen om att Apple försökt sluta avtal med samtliga stora amerikanska tv-bolag för att klämma allt tablå- och on demand-innehåll i sin Apple tv. Det skulle på så vis bli den enda produkten för tv-underhållning du behöver.

Det har inte riktigt hänt.

Det finns en märklig fascination av tablå-tv (som, för tydlighetens skull, innebär tv-underhållning som sänds en viss tid) hos företag som mest av allt förespråkar streaming och on demand. Kanske för att väldigt många fortfarande tittar på tv-serier när de sänds?

Com hem och Boxers nya streaming-box ”Tv hub” gör just det där som Apple sägs söka. Den fungerar dels som en helt vanlig digital-tv-box och ger tittaren kanalerna som ingår i dennes kabelpaket. Men så har den också apparna du känner igen för on demband-innehåll; Netflix, Svt play och TV4-play och så vidare. (Lyser med sin frånvaro gör C more och HBO Nordic).

Mjukvaran är Android-baserad med allt vad det innebär (att C more och HBO Nordic nog snart tar sitt förnuft tillfånga och bygger en app). Det betyder också att Googles filmbibliotek finns till hands, vilket inte riktigt är lika bra som Itunes motsvarighet, men ändå.

Den som ändå tvivlar kanske lockas över av det faktum att boxen också extraknäcker som Chrome cast, för alla tjänster som inte ligger inbyggda.

Det här är förstås riktigt vasst – och potentialen är grym.

Rent hårdvarumässigt har den vad man förväntar sig; 4K- och HDR-stöd, 16 gigabyte lagring för Googles appar och eventuella spel, fungerar bra över såväl ethernet som wifi och kommer med en fjärr med bluetooth (så att du kan gömma boxen) och mikrofon för Googles röststyrning.

Streamingtjänsterna som erbjuder 4K och HDR är fortfarande få. Enligt Com hem och Boxer kommer Netflix att stötta 4K vid lansering och ”snart” även HDR. När Google tänker släppa på 4K- och HDR-filmer i sitt svenska bibliotek står skrivet i stjärnorna. SF Anytime, som annars är boxens hyrfilmsportal springer inte i framkant på det området.

Du kan strömma visst sportinnehåll i 4K från Viaplay till Chrome cast-delen av boxen, vilket förstås är bra, men borde finnas inbyggt i den egna appen.

Allt sådant går givetvis att bygga på efter hand, vilket faktiskt är det som är bäst med den här boxen.

Apple tv får se upp.

Betyg

pil
Specifikationer

Hårdvara: Tillverkare: Technicolor (design av Com Hem).

Storlek: 155x155x30 mm (400 gram)

Operativsystem: Android TV 7.1.1

In/ut-gångar: Fiberkoax (DVB-C), FiberLan (IPTV) och marksänd tv (DVB-T), Ethernet 10/100/1000 Base-T, 2 st USB 2.0, HDMI, SPDIF, Wi-Fi 802.11ac dual band, Bluetooth v4, inbyggd Chrome cast 4K.

Upplösning: 4K HDR

RAM-minne: 2GB

Lagring: 16GB

Pris: 1695 kr

Källa: Källa: Com hem

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro