ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så bra är Google home mini

Metro/Ljud&Bild · 23 Dec 2018
Uppdaterad 23 Dec 2018
Du kan ha upp till sex olika användare och Google Home känner igen rösterna. Den lilla konsolen funkar bäst med andra Googleprodukter, men det går också att parkoppla exempelvis Iphone.

Du kan ha upp till sex olika användare och Google Home känner igen rösterna. Den lilla konsolen funkar bäst med andra Googleprodukter, men det går också att parkoppla exempelvis Iphone. Foto: Google


Äntligen finns Google Home på svenska. Kommer Google Home Mini att revolutionera det smarta hemmet?

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Tech görs i samarbete med Ljud & Bild.

Högtalare man kan prata med är det allra hetaste just nu. Röst­styrning kan låta som en desperat marknads­föringsgimmick för att försöka förmå oss att köpa fler högtalare på en ­mättad marknad. Men kanske inte. För även om de naturligtvis spelar musik så är det många som anser att framtidens smarta hem är beroende av dem.

En stor fördel med Google Home är priset. När det gäller hem­automatisering och ­multiroomljud kan det annars snabbt bli hål i plånboken.

När allt är hopkopplat är det inte svårt att styra med rösten. Du kan ha upp till sex olika användare och Google känner igen ­rösterna. Med en enda kalibrerad användare kan vem som helst fortfarande prata med högtalaren, då har den just den personens grundinställningar och vanor i minnet.

Få nyheterna upplästa

I appen kan du skapa olika rutiner, eller makro-kommandon, så att man till exempel säger »Ok, Google, sätt på Netflix« så sätts tv:n på samtidigt som belysningen dimmas. I skrivande stund fungerar det dock inte i den svenska versionen av appen. Däremot finns det en inbyggd morgon­rutin, där man genom att säga »God morgon« får reda på vad klockan är, vad det är för väder och dessutom får en kort genomgång av dagens nyheter. I Sverige kommer nyheterna från Sveriges Radio och TT.

Vid lanseringen av den svenskspråkiga Google-assistenten fungerar Google Home-systemet bra, och Mini-högtalaren är den stora stjärnan. Den gör allt som den större Home-högtalaren gör, och med ett klarare ljud i röster.

Lägg till saker på inköpslistan så att du inte glömmer något nästa gång du handlar. Få en överblick över kommande resor, fråga om köer i morgontrafiken och lyssna på upplästa ny­heter. Styr tv:n, smart be­lysning, övervaknings­kameror och mycket mer. Du ska också kunna använda den för att shoppa, men i Sverige går det ännu så länge inte att lägga in betalkort.

Funkar sämre med Iphone

Under alla omständig­heter så är det Android-användare som kommer att få mest glädje av assistenten eftersom högtalaren och mobilen blir en förlängning av varandra. Assistenten ­funkar med Iphone också, fast långtifrån lika sömlöst. Assistenten är långt­ifrån felfri, men redan vid lanseringen är den tillräckligt bra för att vi ska spå Google Home en lysande framtid.

pil
Google home mini

Plus: Skrattretande billig inträdesbiljett till marknadens kanske mest lyckade röststyrning och sammanflätning av smarta enheter.

Minus: Som högtalare betraktad har Home Mini sina begränsningar, det är ont om bas och dynamik. Den svenska assistenten har ett begränsat ordförråd och alla funktioner finns inte i Sverige ännu.

Betyg: 4/5

Typ: Smart högtalare.

Trådlöst: Wi-Fi.

Anslutning: Mikro USB.

Element: 40 mm.

Mått: 9,8 x 4,2 cm.

Färg: Svart, grå, röd.

Pris: 650 kr.

Webb: store.google.com

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/Ljud&Bild
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro