ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så bra är Huawei Mate 20 Pro och Oneplus 6T

Henrik Ek · 28 Nov 2018
Uppdaterad 28 Nov 2018
Huaweis senaste telefon Mate 20 Pro använder artificiell intelligens för att bland annat identifiera objekt vid fotografering.

Huaweis senaste telefon Mate 20 Pro använder artificiell intelligens för att bland annat identifiera objekt vid fotografering. Foto: Pressbild/Huawei


Vilken smart telefon svensken väljer är ofta ologiskt och utan koppling till egna behov. Varken prestanda eller pris brukar kunna trumfa varumärke, magkänsla eller den osynliga grupptillhörigheten. Men vad händer när maximal prestanda ställs mot maximal coolhetsfaktor? Läs och känn själva i magen.

klar

Artikellänk är kopierad

Oneplus 6T

Oneplus är inget annat än en succésaga. Att en av grundarna dessutom är svenske Carl Pei gör inte saken mindre uppseendeväckande.

Inställningen om att bygga en gräsrotsrörelse kring sina produkter och använda kunderna som både inspiration och marknadsföringskanal har visat sig vara en framgångsfaktor.

I länder som Sverige där prylar lätt blir statussymboler är det inte alltid priset som spelar roll eller det som tillverkarna tävlar med (i alla fall inte primärt). Att skapa en statusprodukt som dessutom en större del av befolkningen har råd med, det är förstås inte det lättaste.

Oneplus 6T har fingeravtrycksläsaren bakom glaset.
Oneplus 6T har fingeravtrycksläsaren bakom glaset.Foto: Pressbild/Oneplus

Oneplus har lyckats, och 6T är dessutom rolig rent tekniskt.

I den sitter Sonys kamerasensor (precis som i Iphone XS, enligt sajter som demonterar teknik) vilket borgar för kvalitet och ny mjukvara har gjort 6T ännu bättre på bildområdet.

Det har gått snabbt framåt vad gäller kameror det senaste året och Oneplus har helt enkelt hängt med.

Hjärtat i 6T är ett Snapdragon 845 chip, vilket just nu är standard i flaggskepp med Android, så även där handlar det om topphårdvara. Displayen är inget överdådigt men OLED precis som de andra.

Och precis som utmanaren intill har Oneplus flyttat sin fingeravtrycksläsare bakom glaset (vi längtar redan tills alla sensorer sitter bakom glaset – inga fler flärpar). Det funkar, men inte alls lika snabbt och pålitligt som en vanlig fingeravtryckssensor.

I en tid när nästan igen skit släpps till smartphone-marknaden tävlar tillverkarna på andra premisser. Pris i kombination med ett nördigt, insatt och positivt community är onekligen ett lockande koncept.

Display: OLED 6,41 tum, 1080×2340 pixlar (402 ppi)

Kameror: 16 och 20 megapixel. 16 megapixel framåtvänd.

RAM-minne: 6/8 gigabyte

Lagring: 128/256 gigabyte

Chip: Snapdragon 845

Pris: Från 5790 kronor

Huawei Mate 20 Pro

Det man inte har i attraktivt varumärke kan man kompensera för i ren hårdvara.

Huaweis Mate 20 Pro är ett spec-monster – eller vad sägs om 40 megapixel-kamera – som en av tre gluggar – och en display med pixeltäthet på 538 pixlar per tum.

Det är nästan magi i hur liten Huawei fått sin telefon att kännas i handen, utan att göra avkall på skärmyta. Oneplus siluett framstår mycket större än den faktiskt är.

Skärmen rundas väldigt mycket utåt sidorna, och visst, där längst ut blir det skevt med färgerna.

I design och känsla påminner den väldigt mycket om Samsungs Galaxy S9.

Huawei Mate 20 Pro imponerar med sina kameror.
Huawei Mate 20 Pro imponerar med sina kameror.Foto: Pressbild/Huawei

Precis som Huaweis hyllade P20 Pro är det kameran som är mest briljant. Roligast är vidvinkelläget som i det närmaste är som att plåta med ”fish eye”-objektiv. Det blir väldigt mäktiga bilder i makroläge, där vi kommer på några centimeters håll från motivet.

3x zoom i telelinsen är också ett bättre läge än konkurrenterna som stannat på 2x zoom.

Den knivskarpa displayen är också en av marknadens bästa och ljusstyrkan bländar.

Mate 20 Pro har precis som Oneplus också lagt sin fingeravtrycksläsare bakom glaset, och det är mer eller mindre lika instabilt. Däremot är ansiktsigenkänningen supervass och gör hela fingergrejen överflödig ändå.

I benchmarktester gör processorerna bra ifrån sig – bara Iphone XS-serien är snabbare.

Med det här är en så gott som en komplett telefon, men Huawei verkar ha kommit så långt nu att de inte längre vill rea bort sina telefoner. Bara tiden kan utvisa om de kommer vinna på att lägga sig i premiumprisklassen.

Roligast med Huaweis kameror, enligt Metros testare – vidvinkeln.
Roligast med Huaweis kameror, enligt Metros testare – vidvinkeln.Foto: Pressbild/Huawei

Display: OLED 6,39 tum, 1440×3120 pixlar (538 ppi)

Kameror: 40 megapixel standardlins, 20 megapixel vidvinkellins, 8 megapixel telelins.

RAM-minne: 6 gigabyte

Lagring: 128 gigabyte

Chip: Kirin 980

Pris: 9990 kronor

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro