ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så bra är nya Ipad Pro

Henrik Ek · 28 Nov 2018
Uppdaterad 28 Nov 2018
Ipad Pro kan kopplas upp mot en extern skärm genom den nya USB-C-porten.

Ipad Pro kan kopplas upp mot en extern skärm genom den nya USB-C-porten. Foto: Pressbild/Apple


Med ny design och prestanda i världsklass vill Apple konkurrera ut den bärbara datorn – igen. Det brukar nämligen låta så. Är det någon skillnad den här gången? Metro har testat.

klar

Artikellänk är kopierad

Design

5,9 mm tjock.

De största nyheterna först. Borta är de tidigare mjuka formerna och den breda ramen runt displayen. Från Apples övriga designspråk känns nästan bara de nya rundade skärmhörnen igen. Det är förstås en grandios skärm i en mindre förpackning än den tidigare Ipad Pro-modellen, och dessutom otroligt lätt för sin storlek. Det tunna skalet känns lite mjukare än tidigare upplagor, vilket förstås är rimligt med tanke på hur tunn hela prylen är. Inte lika rejäl som tidigare alltså, vilket förmodligen är anledningen till att Apple också byggt en helt skyddande fodral till sitt tangentbord.

Ny design – och ännu tunnare.
Ny design – och ännu tunnare.Foto: Pressbild/Apple

Display

12,9 tum med 2732×2048 pixlar eller 11 tum med 2388×1668, båda 264 ppi.

Skärmen är en fenomenal skarp och ljusstark yta som dessutom klarar en uppdateringsfrekvens på 120 hertz. Det är mest spel som drar nytta av det i dag, men det finns en poäng även för den som använder pennan mycket. Upplevelsen blir mer direkt och följsam. Det skärmen inte har stöd för är HDR, vilket är synd, men plattan som sådan klarar att spela upp både 4K och HDR på extern skärm.

Den nya så kallade ”liquid retina”-skärmen imponerar.
Den nya så kallade ”liquid retina”-skärmen imponerar.Foto: Pressbild/Apple

Prestanda

Processor: A12X Bionic med “neural engine”, 64GB-1TB lagring. USB-C-port.

Apple jämför själva sin nya Ipad med Xbox One och påpekar att den till och med är snabbare än 92 procent av alla PC:s där ute. A12X-chipet känns igen från Iphone XS och har redan bevisat sig vara marknadens snabbaste mobila processor. Den nya USB-c-porten gör att du kan koppla ihop det mesta som en dator klarar – extern skärm eller ethernetkabel till exempel. Det är också enda sättet att koppla in hörlurar med sladd, för någon 3,5 mm-port finns inte.

Den nya pennan fästs och laddas magnetiskt i plattans överkant.
Den nya pennan fästs och laddas magnetiskt i plattans överkant.Foto: Pressbild/Apple

Tillbehör

Apple pencil har fått en ny form. En platt sida gör att den både laddar och fäster via magnet i Ipadens ena kant. I övrigt är den lika smidig och bra som tidigare. Det nya tangentbordet, som alltså också är ett fodral, är inte lika bra som ett vanligt laptop-tangentbord, men ändå helt okej för ändamålet. Om du är nöjd med det kan Ipad Pro i sitt nya utförande absolut ersätta en laptop, men för ganska många sysslor är en mus eller trackpad att föredra (tycker vi).

Sammanfattning

Pris: 11 tum med wifi från 9695 kronor (64GB) till 18 395 kronor (1TB). 12,9 tum med wifi från 11 995 (64GB) till 20 695 (1TB). Stöd för mobildata: 1800 kronor extra.

Om du läser, surfar och tittar på Netflix på din surfplatta kan du lika gärna spara pengarna. Den här modellen är för den som jobbar med sin Ipad, som faktiskt använder en penna och vill redigera film i 4K-upplösning på resan. När som helst släpps en fullversion av Photoshop till Ipad Pro, vilket förstås gör den attraktiv för proffsfotografer. In i Ipad Pro flyttar nu också den mesta av tekniken i Iphone X-serien. Ansiktsigenkänning istället för fingeravtrycksläsare och e-sim för mobildata var i världens du än befinner dig.

LÄS MER
Exklusiv intervju: Apples vd om svensk innovation, AR och "fake news"
klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro