ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Test: Så snabbt blir det varmt i en bil i solen

Emmelie Wallroth · 9 Jun 2015
Uppdaterad 11 Jun 2015
Efter bara några minuter började svetten rinna på Metros reporter Emmelie Wallroth. 

Efter bara några minuter började svetten rinna på Metros reporter Emmelie Wallroth.  Foto: Henry Lundholm


Sommaren är snart här och med den även faran för att lämna barn och djur i varma bilar. Metro har testat att sitta i en bil i stekande sol.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var omkring 20 grader i skuggan – men bilen stod i stekande sol.
Det var omkring 20 grader i skuggan – men bilen stod i stekande sol.Foto: Henry Lundholm

Polis och läkare har vid flera tillfällen gått ut och varnat för att lämna barn och djur i bilar nu när det börjar bli varmt utomhus – och senast i tisdags omkom en ettårig flicka i USA efter att hon suttit kvar i bilen medan hennes mamma gått till jobbet.

►LÄS MER: Polisen varnar: Lämna inte barn eller djur i bilen

En solig fredag i juni satte sig därför Metro i en parkerad bil i solen för att ta reda på hur snabbt temperaturen steg. Och det gick fort.

Temperaturen som började på 27 grader hade redan efter 18 minuter stigit fem grader. Det började då bli kvavt och tungt att andas. Efter omkring 40 minuter låg temperaturen på drygt 37 grader och efter en timme var den uppe i som mest 39,9.

Men enligt Svante Norgren, barnläkare och divisionschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, kan det bli mycket varmare än så.

– Temperaturen stiger ju väldigt hastigt och det blir varmt betydligt snabbare än de flesta tror. Och framförallt barn är utsatta, de som har det svårast är barn under ett eller två år, säger han.

►LÄS MER:  Ettåringen lämnades i bilen när mamman jobbade – dog i värmen

Barn har svårare att reglera värme och blir uttorkade snabbare än vuxna.

– Vuxna är inte lika utsatta, vi kan svettas bättre och så kan vi ta oss därifrån. Grundregeln är att man aldrig ska sätta barn i en situation man inte kan hantera, säger Svante Norgren.

Han säger att en bil som står i skuggan, med en utomhustemperatur på 25 grader, inom loppet av en timme kan få en innetemperatur på omkring 50 grader.

– Och en sådan temperatur klarar inte ett litet barn särskilt länge.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro